Uusimmat

CES 2011 starttasi Microsoftin toimitusjohtajan paljastuksilla

06.01.2011 18:00 Ville Suvanto

Muropaketti @ CES 2011: Las Vegas: CES 2011 -tapahtuma avaa ovensa kuluttajaelektroniikasta kiinnostuneille torstaina, mutta jo keskiviikkona tapahtuma starttasi virallisesti käyntiin Microsoftin toimitusjohtajan Steve Ballmerin keynote-esityksellä.

Kävimme katsomassa ja kuuntelemassa Ballmerin 1,5 tuntisen esityksen, joka käsitteli muun muassa Windows 7 -käyttöjärjestelmää ja siihen perustuvia muutamia kannettavia, Xbox 360 -pelikonsolia, Windows Phone 7 -mobiilikäyttöjärjestelmää, uudistettua Surface-kosketusnäyttöpöytää sekä mielenkiintoisimpana osa-alueena tulevaa Windows 8 -käyttöjärjestelmää, joka tukee ARM-arkkitehtuurillisia prosessoreita.

Ballmer keskittyi Xbox 360 -osiossaan varsinkin Kinectiin, joita on myyty jo kahdeksan miljoonia kappaletta. Xbox Live -käyttäjiä on maailmanlaajuisesti 30 miljoonaa ja määrä kasvaa joka sekunti kahdella, kun taas Xbox 360 -pelikonsoleita on toimitettu yli 50 miljoonaa kappaletta. Kinectin toimintaa demonstroitiin puheen ja liikkeiden avulla, joilla ohjattiin muun muassa videoiden ja musiikintoistoa.

Windows 7 -käyttöjärjestelmä on ollut historian kaikkien aikojen nopeiten myynyt käyttöjärjestelmä ja niitä myydään joka sekunti peräti seitsemän kappaletta. Windows 7:llä keskityttiin lähinnä esittelemään muutamia erikoisempia kannettavia, kuten Muropaketinkin jo aiemmin uutisoimaa Acerin kahdella kosketusnäytöllä varustettua kannettavaa, jossa runko-osan päällä olevaa näyttöä voidaan käyttää esimerkiksi näppäimistönä. Samsungilta oli esillä kannettava, jossa yhdistyvät minikannettavan ja taulutietokoneen parhaat puolet. Näyttö on käännettävä, joten sen saa taulutietokoneena käytettäessä taitettua näppäimistön päälle ja kun käyttäjällä on tarvetta näppäimistöllä, hän voi nostaa näytön takaisin pystyasentoon.

Ballmer paljasti, että Windows Phone 7:lle on luvassa Fable Coin Golf -peli ja, että 60 operaattoria tarjoavat 30 maassa yhdeksää eri puhelimallia. Windows Phone 7:lle on saatavilla jo yli 5500 maksullista ja ilmaista ohjelmaa, ja ohjelmistokehityksestä kiinnostuneita on rekisteröitynyt yli 20000 kappaletta.

Ballmer lupasi myös lähitulevaisuudessa Windows Phone 7:ään kopioi & liitä -tuen sekä lisää nopeutta ohjelmien väliseen vaihtoon.

Esillä oli uudistettu Surface-kosketusnäyttöpöytä, joka on edeltäjäänsä huomattavasti pienikokoisempi, sillä ensimmäisen mallin kameroiden sijaan uudessa mallissa käytetään infrapuna-antureita. Infrapuna-antureiden myötä näyttö kykenee huomattavasti parempaan tarkkuuteen. Näyttöä suojaa Gorilla-lasi ja sillä voidaan lukea vaikka paperilapusta tekstiä, kuten yllä oleva kuva osoittaa.

Ballmerin suurin paljastus oli seuraava Windows-käyttöjärjestelmä, joka tulee tukemaan ARM-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita ja SoC-piirejä (System on a Chip). Vaikka Microsoft esitteli käyttöjärjestelmän toimintaa kannettavilla, niistä ei kuitenkaan vielä saatu esimakua uudesta käyttöliittymästä, sillä työpöytä näytti täsmälleen samalta kuin Windows 7:ssä. Esillä oli kannettavia, joissa prosessoreina olivat Qualcommin, Texas Instrumentsin ja NVIDIAn ARM-prosessorit.