Uusimmat

ChatGPT-huijaukset ovat rajussa kasvussa

25.04.2023 16:28 Muropaketin toimitus

Tietoturvayhtiö Palo Alto Networksin julkaiseman tutkimusraportin mukaan ChatGPT:n ja yleisemmin tekoälyn suosiota käytetään syöttinä ihmisten huijaamisessa ja haittaohjelmien asentamisessa.

Tekoäly ja erityisesti ChatGPT ovat olleet uutisissa kiihtyvällä vauhdilla, ja sen suosio on yleistynyt mitä moninaisimmissa yhteyksissä. Tätä taustaa vastoin ei ole yllättävää, että myös rikolliset tahot ovat tarttunee tekoälyn mahdollisuuksiin huijatakseen ihmisiä.

Vaikka kehittäjätaho OpenAI antaa ChatGPT:n ilmaisen version lataajiensa käyttöön, monet huijaussivustot yrittävät veloittaa asennettavasta ohjelmistosta rahaa ja näin tienata vilpillisesti. Palo Alto Networksin turvallisuusyksikkö Unit 42 julkaisikin tutkimuksen, josta selviää ChatGPT-teemaisten huijausten olevan rajussa kasvussa tekoälyn suosion kasvaessa.

Tutkimustulokset alleviivaavat erityisesti huijaajien toimintatapoja. Nämä houkuttelevat käyttäjiä huijaten lataamaan haittaohjelmia tai vaihtoehtoisesti jakamaan arkaluonteisia tietoja sivustoille, jotka tarjoavat tekoälyn toimintoja käyttöön.

Raportti paljastaa esimerkiksi ChatGPT-liitännäisten verkkosivujen räjähdysmäisen kasvun. Marraskuusta 2022 maaliskuuhun 2023 ChatGPT-teemalla olevia verkkotunnuksia rekisteröitiin hurjat määrät ja kasvua oli peräti 910 prosenttia.

Samalla aikajänteellä turvallisuustiimi havaitsi jopa 18 000 prosentin kasvun niin sanotussa cybersquatting-toiminnassa. Tällä toiminnalla viitataan internet-tunnusten käyttöön vilpillisessä toiminnassa, kuten esimerkiksi pyrkimyksenä ohjata käyttäjiä väärälle sivustolle oikeaa sivustonimeä jäljitellen. Tällä tavoin voidaan houkutella käyttäjiä sivustolle, joka on mallinnettu oikean sivun mukaiseksi ja näköiseksi, mutta aikomuksena istuttaa haittaohjelma tai kalastella arkaluonteisia tietoja käyttäjältä.