Uusimmat

Extreme-projekti: Automatisoitu nestemäisen typen syöttöjärjestelmä

05.03.2009 12:07 Sampsa Kurri

Sveitsiläisen ocaholic-ylikellotusjoukkueen jäsen Besi on valmistanut automatisoidun nestemäisen typen (LN2 -196 Celsius-astetta) syöttöjärjestelmän. Pandora-nimisen järjestelmän rakentamiseen vierähti 250 tuntia ja se koostuu neljästä osasta: kompressorista, 50 litran säiliöstä, venttiiliblokista ja elektronisesta ohjausyksiköstä.

Säiliö täytetään nestemäisellä typellä ja sen suulle asennetaan venttiiliblokki. Kompressorin avulla säiliöön luodaan 1,5 barin ylipaine, jonka johdosta nestemäinen typpi pyrkii poistumaan säiliöstä, mutta venttiilit estävät sen. Erillinen elektroninen ohjausyksikkö säätelee venttiilien toimintaa prosessori- ja näytönohjainkulhoihin asennettujen lämpötila-antureiden avulla siten, että venttiiliä pidetään auki ja nestemäistä typpeä syötetään kupariputkia pitkin kulhoihin niin kauan, kunnes haluttu lämpötila on saavutettu. Järjestelmä kykenee kontrolloimaan viittä venttiiliä ja kulhon lämpötila pystytään säätämään ainakin lepotilassa parin asteen tarkkuudella aina -180 asteeseen. Testikokoonpano kasataan pleksikotelon sisälle, jonka pohjalla on kuivajäätä. Kotelon sisällä lämpötila laskee pakkasen puolelle ja ilmassa oleva vesi jäätyy eikä kondensaatiota pääse syntymään.

Corsair on kutsunut sveitsiläisen ocaholic-ylikellotusjoukkueen esittelemään Pandora-järjestelmää CeBIT 2009 -messuille ja testejä suoritetaan tämän viikon perjantaina ja sunnuntaina. Luvassa on 3DMark Vantage -ajoja Core i7 965 Extreme Edition -prosessorilla ja GeForce GTX 295 Quad-SLI -konfiguraatiolla. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, kuinka Pandora suoriutuu käytännön testistä.

ocaholic.ch, Pandora automated liquid nitrogen charger

ocaholic.ch, Overclocking Show @ Corsair

Lämpötilaohjatut venttiilit säätelevät nestemäisen typen syöttöä (5 kpl)

Nestemäisen typen kupariset syöttöputket (5 kpl) 

Kokoonpano pleksikotelossa, jonka pohjalla kuivajäätä