Uusimmat

FBI sanoo sabotoineensa venäläisten eliittivakoojien suunnitelmat – kohteena Nato

13.05.2023 09:05 Muropaketin toimitus

”Eliittivakoojiksi” kutsutun venäläisen, tiedustelupalvelu FSB:hen yhdistetyn ryhmän vakoilusuunnitelmat sabotoitiin. FBI:n tekniset asiantuntijat tunnistivat ja poistivat käytöstä heidän kehittämänsä haittaohjelman.

FBI onnistui sabotoimaan kyseisten eliittivakoojien haittaohjelman toiminnan. Haittaohjelma on nimeltään Snake.

Tapaus on tiettävästi laadultaan merkittävä. Sen toivotaan olevan kuolinisku yhdelle Venäjän tärkeimmistä vakoilusovelluksista.

– Arvioimme tämän heidän tärkeimmäksi vakoilutyökalukseen, yhdysvaltalainen viranomaislähde sanoi.

Hän antoi ymmärtää olevan mahdollista, että haittaohjelma katoaa ”virtuaaliselta taistelukentältä”. Viranomaiset ottivat yhteyden haittaohjelmaan, joka oli sijoitettuna eri verkostoihin Yhdysvalloissa, katkaisivat siltä yhteydet sekä häiritsivät hakkereiden infrastruktuuria.

Viranomaislähde sanoi haittaohjelman takana olevien FSB-vakoilijoiden kuuluvan ryhmään nimeltään Turla. Heidän toimintaansa seurataan ja jäljitetään myös yksityisen sektorin taholta, ja ryhmää pidetään yhtenä kehittyneimpänä hakkerointitiiminä.

FBI:n mukaan ryhmä on ollut aktiivinen kahden vuosikymmenen ajan, ja sen kohteena on ollut Nato, Yhdysvaltain valtion virastot ja teknologiayritykset.