Uusimmat

Firefox 4, 5, 6 ja 7 tämän vuoden aikana

08.02.2011 17:54 Ville Suvanto

ffMozilla on päivittänyt eilen tietoja Firefox-selaimensa kuluvan vuoden suunnitelmista ja yllättävästi yrityksen tavoitteena on suoltaa pihalle pitkään työn alla olleen Firefox 4:n ohella myös selaimen 5-, 6- ja 7-versiot.

Mozillan wiki-sivustolta löytyy tietoa tulevista Firefox-selaimista ja 5-version yhteydessä on mainittu tuki 64-bittisyydelle, käyttöliittymän animaatiot, käyttötilien hallinta sekä helposti jaettava käyttöliittymä. 6-versioon on suunniteltu webbiohjelmia, nopeampaa välimuistinkäyttöä, Mac OS X 10.7 -tukea ja JavaScript-optimointeja. 7-version yhteydessä on kysymysmerkkien kera mainittu e10s (Electrolysis), jonka päämääränä on käyttää erillisiä prosesseja käyttöliittymälle, webbisisällölle ja plugineille, sekä deXBLification. Lisäksi kaikkien versioiden yhteydessä on mainittu vasteen, vakauden ja käyttöliittymän parantaminen.

Firefoxin 1.0-versio julkaistiin marraskuussa 2004, 2.0 lokakuussa 2006, 3.0 kesäkuussa 2008 ja nykyisen 3.6-tuoteperheen ensimmäinen versio tammikuussa 2010. Versioiden välillä on siis ollut suhteellisen pitkä väli, mutta ehkä Googlen kehittämän Chrome-selaimen jatkuva yleistyminen on painostanut Mozillaa kehittämään tulevia versioita eri menetelmällä. Chrome on onnistunut kahden vuoden aikana kaappaamaan yli 10 prosentin osuuden selainmarkkinoista, kun taas Firefoxin osuus on ollut pienoisessa laskussa.

MozillaWiki, Firefox/Roadmap

Muropaketin uusimmat