Uusimmat

IEEE hylkäsi Playboy-tähden klassikkokuvan – ei kelpaa koska on naista esineellistävä

Kuva: Pixabay / inproperstyle

07.04.2024 20:42 Muropaketin toimitus

Nyt hyllytettävä kuva on tullut tutuksi kuvankäsittelyn kanssa puuhanneille jo vuosikymmenien ajalta.

Maailman kuuluisin testikuva tunnetaan nimellä Lenna, ja sen skannasi professori Alexande Sawchuk Etelä-Kalifornian yliopiston Signal and Image Processing Institute -yksikössä vuonna 1973. Sitä on käytetty sen jälkeen testikuvana kuvankäsittelyyn liittyvässä tutkimuksessa ja alan artikkeleissa.

Aika vaikuttaa nyt ajaneen Lenna-testikuvan ohi. Kuva on alun perin peräisin Playboy-lehden marraskuun numerosta vuodelta 1972, jossa se on keskiaukeamana. Mallina toimi ruotsalainen Lena Forsén, ja kuvan otti Dwight Hooker.

Kansainvälinen tekniikan alan järjestö IEEE ilmoitti tieteilijöille, ettei se enää hyväksy dokumentaatiossa Lenna-kuvaa. Järjestö kertoi olevansa sitoutunut edistämään osallistavaa ja tasa-arvoista kulttuuria, eikä se pidä naisten esineellistämistä hyväksyttynä käytäntönä.

Kuvaa on pidetty tutkitumpana kuin Mona Lisaa, ja Forsén sanoi olleensa huvittunut saadessaan tietää tutkijoiden käyttävän hänen kuvaansa. Aiheesta on tehty myös dokumentti Losing Lena. Testikuva alla olevalla videolla.