Uusimmat

Intel julkaisi Sandy Bridgen

06.01.2011 02:31 Ville Suvanto

Muropaketti @ CES 2011, Las Vegas: Intel julkaisi odotetusti tänään uudet Sandy Bridge -arkkitehtuuriin perustuvat toisen sukupolven 32 nanometrin viivaleveydellä valmistettavat prosessorit. Vierailimme The Venetian -hotellissa järjestetyssä virallisessa julkaisutilaisuudessa paikan päällä.

Julkaisutilaisuuden aloitti yrityksen toimitusjohtaja Paul Otellini, joka esitteli lyhyessä puheenvuorossaan Intelin päämärää Sandy Bridgen suunnittelussa eli tarjota kuluttajille entistä suorituskykyisempiä ja monipuolisempia prosessoreita. Puheenvuorosta kävi myös selvästi ilmi, että Intel on panostanut paljon multimediaominaisuuksiin ja integroidun grafiikkaohjaimen suorituskykyyn.

 

Varsinaisesta esittelystä oli vastuussa Intelin PC Client Group -osaston johtaja Mooly Eden, joka pohjusti esitystään kertomalla maailmassa olevan kaksi miljardia internetkäyttäjää. Lisäksi Eden kertoi, että Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa kannettava tietokone on ollut kolme vuotta peräkkäin suosituin joululahjatoive. Intelin esityksessä keskityttiin vahvasti esittelemään Sandy Bridge -prosessoreiden vahvoja puolia, kun käyttäjät esimerkiksi transkoodaavat videoita omiin laitteisiinsa sopiviksi ja toistavat teräväpiirtovideoita.

Intel julkaisi Sandy Bridge -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit työpöytä- ja mobiilikäyttöön Core i7-, i5- ja i3-tuoteperheiden malleina. Kaikissa malleissa on yhteistä 32 nm:n valmistusprosessi ja integroitu grafiikkaohjain. Työpöytäpuolen Core i7 -prosessoreissa on kahdeksan megatavua L3-välimuistia, neljä fyysistä ydintä ja Hyper-Threading-ominaisuuden ansiosta prosessorit kykenevät käsittelemään kahdeksaa säiettä yhtä aikaa. Core i5 -prosessoreissa on kuusi megatavua L3-välimuistia ja ne ovat neliytimisiä ilman Hyper-Threading-tukea. Core i3 -prosessorit ovat kaksiytimisiä, varustettu Hyper-Threading-tuella ja kuuden megatavun L3-välimuistilla. Core i7- ja i5-prosessoreiden TDP-arvo on 95 wattia ja Core i3 -prosessoreiden 65 wattia.

Eden esitteli pikaisesti myös 300 millimetrin piikiekkoa, johon oli valotettu Sandy Bridge -prosessorin ytimiä, sekä lähes miljardista transistorista rakentuvaa yksittäistä ydintä.

Core i7 -mallillisen Sandy Bridgen suorituskykyä verrattiin aiempien sukupolvien Core i7- sekä Core 2 Duo -laitteistoihin ja ohjelmina käytettiin muun muassa Cinebenchiä sekä Lightroomia. Kyseisten testien perusteella uunituore Sandy Bridge päihitti edeltäjänsä selvällä erolla.

Lisäksi suorituskykyä esiteltiin kuvien ja videoiden järjestelyohjelmalla sekä Intelin omalla ohjelmalla, jolla demonstraation toimittavan henkilön kasvonliikkeet renderöitiin uudestaan Edenin mallin mukaan.

Intel oli värvännyt paikalle myös parhaiten Half-Life-peleistä tunnetun Valve Softwaren perustajan ja keulahahmon Gabe Newellin sekä Warner Brosin hallituksen puheenjohtajan Kevin Tsujiharan, jotka molemmat kehuivat Intelin uusia tuotteita.