Uusimmat

Intel sai ”pikkupaketin” huipputeknologiselta ASML:ltä – jakoi videon 150 000 kilogramman koneen ”unboxauksesta”

Kuva: ASML

09.03.2024 16:16 Markku Leppilampi

ASML kertoi vastikään uudesta high-NA EUV -tyyppisestä litografiakoneestaan. Nyt sellainen on jo toimitettu Intelille.

Piirivalmistajat käyttävät usein maailman huippua olevia, hollantilaisen ASML:n valmistamia litografiakoneita. Niiden avulla syntyvät esimerkiksi tietokoneissa ja älylaitteissa käytettävät huippuluokan suorittimet ja järjestelmäpiirit.

ASML:n uusi litografiakone Twinscan EXE:5000 maksaa noin 350 miljoonaa euroa, ja kone tulee olemaan tärkeässä roolissa alle kolmen nanometrin piirien valmistuksessa. Massiivista luokkaa on koneen hinnan lisäksi laitteen fyysinen koko, sillä se toimitettiin 250 laatikossa, ja painoa koneella on yhteensä 150 000 kiloa.

Litografiakone lennätettiin Hollannista Yhdysvaltain Portlandiin, Oregoniin Intelin tehtaalle. Laitteen kasaamiseen tarvittiin 250 ASML:n ja Intelin insinööriä.

ASML:n mukaan Twinscan EXE:5000 pystyy valmistamaan 185 piirien täyttämää kiekkoa tunnissa, kun aiemmat NXE-koneet valmistivat 125-170 kiekkoa tunnissa. Yhtiö sanoo pystyvänsä nostamaan tuotantotason yli 220 kiekkoon tunnissa vuoteen 2025 mennessä.

Intelin ostama kone ei tule tuotantokäyttöön. Ainakin alkuun sitä käytetään enimmäkseen tutkimukseen ja kehitykseen. Alla video.

LUE MYÖS: Canon pyrkii haastamaan ASML:n halvemmalla piirivalmistustekniikalla

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat