Uusimmat

Käytännön testejä NVIDIAn Ion-alustalla

04.02.2009 16:37 Sampsa Kurri

Uutisoimme Muropaketissa joulun alla NVIDIAn pienikokoisesta Ion-alustasta, joka tarjoaa Intelin vähävirtaiselle Atom-prosessorille kaveriksi yhteen piiriin pakatun GeForce 9400M -piirisarjan. GeForce 9400M -piiriin integroitujen grafiikkaominaisuuksien ansiosta Ion-alustalla pystytään toistamaan esimerkiksi Blu-Ray-elokuvia ja pelaamaan pelejä hyvin kevyillä asetuksilla.

Useat ulkomaalaiset sivustot ovat tänään julkaisseet artikkelinsa NVIDIAn omasta Ion-referenssilaitteesta, joka on varustettu 1,6 GHz:n kellotaajuudella toimivalla kaksiytimisellä Atom 330- tai yksiytimisellä Atom 230 -prosessorilla. Suorituskykymittauksissa Ion päihittää Intelin oman ja nykyisin netbook-kannettavissa käytössä olevan Intel 945G -piirisarjan selvästi. Monien sivustojen yhteenvetona kuitenkin todetaan, että laitteen kunnollinen ja järkevä käyttötarkoitus on pelien ja hyötyohjelmien sijaan miniläppäri tai pienikokoinen mediapurkki olohuoneeseen. Vaikka parannusta Intelin omaan 945G-piirisarjaan on reilusti, ei Ion-alustan suorituskyky riitä täysipainoiseen hyötykäyttöön.

LAPTOP Magazine on puolestaan saanut tilaisuuden haastatella NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huangia aiheen tiimoilta. Haastattelussa Huang muun muassa toteaa, että nykyiset miniläppärit jopa vahingoittavat ohjelmistoteollisuutta heikolla suorituskyvyllään ja AMD:n Neo-alusta on varteenotettava kilpailija Atomille.

Ion-alustaan perustuvia tuotteita ei vielä ole julkaistu markkinoille, mutta NVIDIAn mukaan monet OEM-valmistajat ovat siitä erittäin kiinnostuneita. Ion-laitteiden suositushinnaksi arvoidaan noin 399 dollaria, olivat ne sitten miniläppäreitä tai pöytämallisia nettipäätteitä.

Anandtech, NVIDIA’s Ion Platform: Performance Preview

HotHardware, NVIDIA Ion Reference PC Platform Deep Dive

Tech Report, Nvidia’s Ion platform

Guru3D, NVIDIA ION platform review | preview