Uusimmat

Kiina upottaa 6 000 000 PC:n verran suorituskykyä mereen

Kuva: Pixabay

10.12.2023 20:05 Muropaketin toimitus

Vettä ja sähköä säästävä järjestelmä tulee kiinalaisten yritysten käyttöön.

Kiina on TechSpotin mukaan maailman ensimmäinen maa, joka sijoittaa kaupallisen datakeskuksen mereen. Suorituskykyä datakeskuksella on kuuden miljoonan PC-tietokoneen verran.

Datakeskus sijoitetaan Sanyan kaupungin rannikolle, joka sijaitsee Hainan-saaren eteläisessä osassa. Laitoksen laskentakykyä tullaan käyttämään muun muassa teleyritys China Telecomin ja tekoäly-yritys SenseTimen tarpeisiin.

Veden alle sijoittaminen on ratkaisu datakeskusten vaativiin jäähdytystarpeisiin. Esimerkiksi Microsoft käytti 6,4 miljoonaa litraa vettä vuonna 2022 datakeskusten viilentämiseen. Jäähdyttäminen vaati myös valtavan määrän sähköä. Kiinalaiset odottavat sähkönsäästön olevan vedenalaisen datakeskuksen ansiosta 122 miljoonaa kilowattituntia.

Datakeskuksen laitteisto on jaettu vedenalaisiin moduuleihin, joista jokainen painaa 1300 tonnia. Ne upotetaan noin 35 metrin syvyyteen. Kunnianhimoisena tavoitteena on asentaa veden alle sata moduulia.

Datakeskuksen tarkasta laskentakyvystä ei ole kerrottu. Yhden väitteen mukaan jokainen vedenalaisista moduuleista voi käsitellä yli 40 miljoonaa teräväpiirtokuvaa 30 sekunnissa.

Datakeskusprojektiin on osallistunut sekä julkinen että yksityinen sektori. Keskuksen odotetaan olevan valmis vuonna 2025, ja yksittäisen moduulin eliniäksi on arveltu 25 vuotta – vaikkakin vielä on arvoitus, miten rakennelma kestää mereen sijoittamisen vaikutukset.