Uusimmat

Näin käy jos Windows XP:n liittää verkkoon vuonna 2024

Kuva: Pixabay / lrcfree

25.05.2024 19:34 Muropaketin toimitus

Jos jostain syystä on tarvetta vielä vuonna 2024 asentaa Windows XP -käyttöjärjestelmä, sitä ei kannata kytkeä ainakaan ilman lisätoimenpiteitä Internetiin.

Windows XP saattaisi olla tarpeellinen esimerkiksi, jos käytössä on vanhaa laitteistoa, jolle ei ole enää tarjolla ajureita uudemmille käyttöjärjestelmille. Windows XP -tietokoneen kytkeminen Internetiin on kuitenkin todennäköisesti katastrofi.

YouTube-sisältöä luova Eric Parker kokeili mitä tapahtuu, jos XP:n kytkee verkkoon. Kokeiluunsa hän käytti muusta tietokoneesta eristettyä virtuaalikonetta.

Aikaa ei kulunut kuin muutama minuutti, kun järjestelmä oli jo hyökkäyksen kohteena. Laitteeseen alkoi seuraavaksi asentua useita viruksia ja muita haittaohjelmia.

Yksi haittaohjelma loi tietokoneeseen admina-nimisen käyttäjän ja perusti tietokoneelle FTP-palvelimen. Toinen haittaohjelma puolestaan otti yhteyksiä useisiin kolmannen osapuolen verkkotunnuksiin esimerkiksi Venäjällä.

Hyökkäykset jatkuivat youtubettajan mukaan taukoamatta, ja koneelle ilmestyi yhä uusia tilejä, joilla oli oikeudet tietokoneen hallitsemiseen. Malwarebytesin asentamisen jälkeen tietokoneelta löytyi kahdeksan virusta.

Jos Windows XP:tä haluaa välttämättä käyttää Internet-yhteydellä, kannattaa varautua suojaustoimenpitein. Tähän löytyy vinkkejä Internetistä, mutta älä mene sinne uudella XP-asennuksellasi. Alla Parkerin video.