Uusimmat

Nytkö se selvisi? Inteliä pyydettiin kuvailemaan mikä on tekoäly-PC

Kuva: @ Pixabay

17.03.2024 16:03 Muropaketin toimitus

Tekoäly- tai AI-sanaa käytetään nyt ahkerasti markkinoinnissa. Vielä ei ole kuitenkaan selvää, miten kaikin tavoin se ilmenee sellaisissa tietokoneissa, joita mainostetaan sanoin ”AI PC” tai ”tekoäly-PC”.

The Register päätti ottaa härkää sarvista, ja pyysi Inteliä kuvailemaan, mikä on ”AI PC”. Robert Hallock, Intelin teknisestä markkinoinnista vastaava vanhempi johtaja vastasi lehdelle.

Hallockin mukaan AI PC:ssä täytyy olla näytönohjaimen lisäksi suoritin, jossa on NPU (Neural Processing Unit) -piiri. Lisäksi tietokoneen täytyy ymmärtää VNNI- ja Dp4a-käskykantoja. Nämä vaatimukset täyttää ainakin Intelin Meteor Lake -malliston suorittimet, jotka tunnetaan myyntinimellä Core Ultra.

VNNI ja Dp4a ovat tekoälytehtäviin suunniteltuja käskykantoja, jotka soveltuvat neuroverkkotehtäviin ja matriisilaskentaan. VNNI on suunnattu neuroverkkoihin ja Dp4a esimerkiksi kuvan ja videon käsittelyyn sekä koneoppimiseen.

Hallock huomautti, että mikä tahansa PC kykenee tekoälylaskentaan, mutta jos tietokoneessa ei ole NPU-piiriä, laskenta on hidasta. NPU piiri auttaa tässä asiassa, ja piirin tehokkuus ilmoitetaan TOPS (Trillions or Tera Operations per Second) -arvolla. NPU-piirille tulee mahdollisesti tulevaisuudessa käyttöä esimerkiksi peleissä, jotka käyttävät kielimallia pelihahmojen kommunikoinnin realistisuuden parantamisessa.

Tekoälysovellutuksista Hallock mainitsi esimerkiksi suurten kielimallien ja generatiivisen tekoälyn ajamisen. Näiden käyttämiseen Hallock katsoo NPU:n olevan käytännössä vaatimus. Hallock antoi ymmärtää myös, ettei AI PC:lle ole luotu omaa segmenttiään, koska kaikki PC:t ovat tekoälytietokoneita viiden vuoden sisällä.

LUE MYÖS: Pelit ovat jonkin uuden ja hienon kynnyksellä – Nvidia ACE -tekoälytekniikasta uusi maistiainen