Uusimmat

OpenAI:n ja Googlen työntekijät julkaisivat avoimen kirjeen – varoittaa tekoälyn riskeistä

Kuva: @ Pixabay

09.06.2024 13:20 Muropaketin toimitus

Onko tekoäly riski ihmisille? Näin uskovat tietotekniikka-alan työntekijät.

Sekä nykyiset että entiset OpenAI:n ja Googlen työntekijät julkaisivat avoimen kirjeen. Siinä varoitetaan tekoälyalan turvallisuusvalvonnan puutteista.

Kirjeessä vaaditaan myös parempaa suojaa alan ilmiantajille. Kirjeessä sanotaan, että työntekijöillä tulee olla ”oikeus varoittaa tekoälystä”. Työntekijät haluavat mekanismin, jonka avulla työntekijät voivat nimettömänä kertoa huolenaiheistaan. Kirjeessä pyydetään myös sitoutumista avoimuutta ja vastuullisuutta koskeviin periaatteisiin.

– Tekoälyalan yrityksillä on hallussaan merkittävää, ei-julkista tietoa järjestelmiensä kyvyistä ja rajoituksista, niiden suojatoimenpiteiden riittävyydestä ja erilaisten vahinkojen riskitasoista, kirjeessä lukee.

– Niillä on kuitenkin tällä hetkellä vain vähän velvoitteita jakaa näitä tietoja hallitusten kanssa, eikä lainkaan kansalaisyhteiskunnan kanssa. Emme usko, että niiden kaikkien voidaan luottaa jakavan niitä vapaaehtoisesti.

OpenAI ehti jo puolustautua. Yrityksen mukaan he eivät julkaise uutta teknologiaa, ennen kuin sen varalle on olemassa turvallisuustoimenpiteet.

Tekoälyhuolet ovat nostaneet viime vuosina päätään tekoälytekniikan kehittyessä. Tutkijat ja työntekijät ovat varoittaneet aiemminkin tekoälytekniikan valvonnan puutteista. Tekoälyn on arveltu voivan luoda sosiaalisia haittoja, tai villeimmissä skenaarioissa jopa tuhota ihmiskunnan.