Uusimmat

Pirate Bayn oikeudenkäynnin tuomari ei ollut jäävi

28.06.2009 22:14 Juha Kokkonen

Pirate Bay -oikeudenkäyntiAnders Eka, yksi kolmesta tuomarista koostuvan muutoksenhakulautakunnan jäsenistä, tiedotti eilen Ruotsin medialle, että Pirate Bay -torrentsivuston oikeudenkäynnin tuomari ei ollut jäävi, eli esteellinen käsittelemään asiaa. ”Olemme tulleet siihen lopputulokseen, ettemme ole samaa mieltä jääviyssyytöksistä”, toteaa Eka. Keväällä käytyjen oikeudenkäyntien jälkeen tuomari Thomas Nostromia syytettiin negatiivisista ennakkoasenteista ”piraatteja” kohtaan. Norstrom on tunnettu vahvoista yhteyksistään mm. Ruotsin tekijänoikeusliiton kanssa ja tästä syystä hänen jääviydestään Pirate Bay -oikeusjutun käsittelyssä tehtiin valitus.

Piratebayn neljän perustajajäsenen (Fredrik Neij, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm ja Carl Lundström) tekemän valituksen hylkäämisen johdosta keväällä annetut vuoden vankeustuomiot tekijänoikeusrikkomusten avustamisesta sekä yhteensä vajaan kolmen miljoonan euron vahingonkorvaukset julistetaan lopulliseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei juttua viedä takaisin käräjäoikeuden käsiteltäväksi, vaan sen käsittely jatkuu hovioikeudessa valitusten pohjalta.

Pirate Bayn Peter Sunde on kommentoinut Ruotsin televisio SVT:lle vaativansa myös hovioikeuden tuomariryhmää johtaneen Anders Ekan jääviyden tutkimista, sillä myös Eka on jäsenenä Ruotsin tekijänoikeusliitossa. ”Anders Eka on itse jäävi ja pyrimme tuomaan sen esille, jotta koko jutusta ei muodostu täydellistä farssia”, Sunde kertoo SVT:lle tekstiviestin välityksellä. Edessä on siis kuitenkin mitä ilmeisimmin toinen jääviysselvitys, ennen kuin hovioikeuden päätös julkistetaan lopulliseksi.

TechConnect, Pirate Bay Crew not granted a re-trial

Piraattiliitto, Hovioikeus: Pirate Bay -jutun tuomari ei ollut jäävi