Uusimmat

PowerColor tuo näytönohjaimiinsa tekoälypiirin

Kuva: @ AMD

11.06.2024 08:21 Muropaketin toimitus

NPU-piirejä on totuttu näkemään suorittimien kaverina. Nyt ne ovat raivaamassa tietään ainakin PowerColorin näytönohjaimiin.

PowerColor aikoo tuoda Radeon RX -näytönohjaimiin NPU-piirit, eli tekoälytoimintoihin soveltuvat piirit. Niille on kehitetty tarkka käyttötarkoitus PowerColorin näytönohjaimissa.

PowerColor työskentelee parhaillaan uuden virransäästötekniikan parissa, ja sen toiminnassa NPU-piirillä on tärkeä rooli. Jos PowerColor ottaa tekniikan käyttöön, sen pitäisi vähentää virrankulutusta pelien pelaamisen aikana.

PowerColorin uutta tekniikkaa koskevat tiedot ovat peräisin tietotekniikan asiantuntijalta nimeltään Harukaze5719. Lisäksi Powercolor esitteli tekniikkaa Computexissa.

PowerColor käytti demossaan AMD Radeon RX -näytönohjainta, joka pyöritti kahta peliä. Ne olivat Cyberpunk 2077 ja Final Fantasy XV.

Pelejä testattiin oletusasetuksilla, AMD:n omalla virransäästötilalla ja uudella NPU AI -tekniikalla käyttäen Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimen prototyyppiä. Virransäästötila vähensi virrankulutusta molemmissa peleissä vajaat 20 prosenttia, ja NPU AI ECO -tila vähensi kulutusta noin 22 prosenttia.

NPU AI ECO oli parempi virrankulutuksen pienentämisessä, mutta se myös laskee hiukan näytönohjaimen suorituskykyä. Powercolor kertoo NPU:n vähentävän VRM-virransyötön ja MOSFET-kanavatransistorien kuormitusta, johtaen virransäästöön.

Vielä ei ole selvää, tuleeko tekniikka muillekin valmistajille kuin PowerColorille. Sekään ei ole vielä täysin selvää, saapuuko tekniikka vasta seuraavan sukupolven Radeon-näytönohjaimiin vai jo esimerkiksi johonkin Radeon RX 7900 XTX -malliin.