Uusimmat

Qualcommilta väite: PC-suoritin Snapdragon X Elite on tekoälyssä 10 kertaa nopeampi kuin Intelin verrokki

Kuva: @ Qualcomm

28.02.2024 18:20 Muropaketin toimitus

Tuleva ARM-suoritin haastaa x86-alustan suorittimet PC-tietokoneissa.

Qualcommilta on tulossa vuoden puolivälin tienoilla, Windows 12 -käyttöjärjestelmän ilmestymisen aikoihin uusi PC-suoritin. ARM-pohjainen suoritin on suunnattu toimimaan Windows on ARM -alustalla.

Qualcomm julkaisi nyt omia testituloksiaan Snapdragon X Elite -suorittimesta, ja testipenkissä oli sen NPU-piiri Hexagon. Qualcomm kuvailee Hexagonin soveltuvan intensiivisiä laskentaresursseja vaativiin tehtäviin 45 TOPSin suorituskyvyllään.

Sovellutuksina Qualcomm mainitsee ”kehittyneet videoneuvottelut, automaattiset kuvasuodattimet, yksityisyydensuojan määritykset ja generatiiviset tekoälytoiminnot”. NPU:n Qualcomm kertoo olevan vain yksi osa tekoälymoottoria, ja Wccftechin taulukon mukaan kokonais-TOPSit voivat nousta piikeissä arvoon 75 saakka.

Kuva: @ Qualcomm

Qualcomm teki nyt testejä, joissa oli käytössä ainakin Hexagon NPU, ja Intelin verrokkijärjestelmässä puolestaan oli käytössä Intel Core Ultra 7 155H:n laskentakyky, Intelin NPU-piiri sekä yhdysrakenteisen näytönohjaimen tekoälylaskentaan soveltuvat resurssit.

Intelin NPU-piiri tuo 11 TOPSia, ja kokonaisuudessaan TOPSit voivat nousta arvoon 34, ainakin Meteor Lake 165H -mallia käytettäessä. Qualcomm vakuutti Intelin toimineen testeissä mahdollisimman optimoidulla tavalla.

Qualcomm kertoo, että Snapdragon X Elite oli GIMP-sovelluksessa, Fast Stable Diffusionia käytettäessä, useita tekoälykuvia kerralla luotaessa enimmillään kymmenen kertaa nopeampi kuin Intel Core Ultra 7 155H (Meteor Lake). Tom’s Hardware huomauttaa, että Snapdragon X Elite saattoi saada tässä testissä hyötyä Fast Stable Diffusionista. Intel-järjestelmä käytti tässä testissä versiota Stable Diffusion 1.5.

Stable Diffusion 1.5 -testissä Snapdragon X Elite puolestaan selviytyi yksittäisen kuvan luomisesta kolme kertaa nopeammin 7,25 sekunnissa, kun Qualcommin mukaan Intel-järjestelmällä siihen meni 22,26 sekuntia.

Snapdragon X Eliten mahdollinen suorituskykyetu ei välttämättä kestä kauan. Intelin mukaan sen Arrow Lake- ja Lunar Lake -suorittimet kolminkertaistavat tekoälysuorituskyvyn grafiikkapiiri- ja NPU-arkkitehtuurien parannusten ansiosta. Suoritinmallistojen on määrä saapua vielä tänä vuonna. Alla Qualcommin video testistä.

Lue myös: Windowsiin suunnattu ARM-suoritin Snapdragon X Elite on nopea – pärjäsi kelvosti AMD:lle ja Intelille

Muropaketin uusimmat