Uusimmat

Sony Playstation 3 600 eurolla

10.05.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Sony Computer Entertainment Inc. on virallisesti ilmoittanut, että sen kolmannen sukupolven Playstation-pelikonsoli tulee myyntiin marraskuussa. Yrityksen tavoitteena on toimittaa tämän vuoden aikana neljä miljoonaa laitetta, joista kaksi miljoonaa toimitetaan julkaisun yhteydessä ja loput kaksi vuoden loppuun mennessä. Vastaavasti vuoden 2007 maaliskuuhun mennessä Playstation 3 -konsoleita tultaneen toimittamaan yhteensä kuusi miljoonaa kappaletta.

Playstation 3 julkaistaan ensimmäisenä Japanissa, marraskuun 11. päivänä, ja 17. päivänä julkaisu odottaa mm. Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Sonyn uutukaisesta tulee myyntiin kaksi eri versiota, joista halvempi, 20 gigatavun kiintolevyllä varustettu, kustantaa 499 euroa ja arvokkaampi 60 gigatavun malli 599 euroa. Playstation 3 -pelikonsoleiden hinnat ovat siis huomattavan paljon korkeammat, kuin Microsoftin Xbox 360:n, joiden hinnat liikkuvat noin 300 ja 400 eurossa. PS3:n karvalakkiversiossa on pienemmän kiintolevyn lisäksi karsittu MemoryStick-, SD- ja CompactFlash -muistikortinlukija, integroitu 802.11b/g-WLAN-sovitin sekä mahdollisuus syöttää kuvaa HDMI-ulostulon kautta.

Vaikka Playstation 3 tulee vuotta Xbox 360:tä myöhemmin, Sonyn johto on selvittänyt tilannetta edukseen Microsoftin pelikonsolia kehittyneemmällä tekniikalla. Sen lisäksi että Playstation 3 käyttää Blue-ray-tekniikkaa optisissa tallenteissa, sen ohjain on langaton. Playstation-osaston johtaja Ken Kutaragi on esitellyt uutta langatonta peliohjainta, joka toimitetaan kummankin hintaluokan pelikonsolin mukana. Ohjain muistuttaa pitkälti Playstation 2:n ohjainta, mutta langattomuuden lisäksi siihen on lisätty kaksi liipasinta sekä liikkeentunnistin.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan Playstation 3:n valmistuskustannukset liikkuvat 900 dollarin tietämillä, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen myytävä pelikonsoli tuottaa Sonylle tappiota useamman sataa euroa. Merril Lynch -tutkimusyhtiön mukaan pelikonsolin arvokkain komponentti on ehkä hieman yllättävästi Blue-ray-asema, jonka arvioitu hinta on 350 dollaria. Toiseksi arvokkaimmaksi yltää Cell-prosessori ainakin 230 dollarilla ja tästä seuraavina NVIDIAn RSX-grafiikkapiiri 70 dollarilla sekä 256 megatavua XDR- ja GDDR3-muistia 50 dollarilla. Kolmen vuoden kuluttua pelikonsolin valmistuskustannukset ovat enää 320 dollarina luokkaa, uskoo Merril Lynch. Toisaalta on syytä muistaa, että hinnat saattavat tippua nopeastikin ensi vuoden aikana, kun prosessoria aletaan valmistaa kustannustehokkaammalla 65 nanometrin prosessilla ja Blue-ray-asemat siirtyvät kunnolla massatuotantoon.

X-bit labs, Sony’s PlayStation 3 to Cost up to $599 – Official