Uusimmat

DiskMantler hajottaa kiintolevyn 8 sekunnissa – fyysisesti

Kuva: Unsplash / Vincent Botta

20.04.2024 16:45 Muropaketin toimitus

Datan tuhoamiseen erikoistunut yritys Garner esitteli uuden tuotteen. Se on nimeltään DiskMantler.

Kiintolevyjen datasta eroon pääseminen voi olla tärkeää ainakin yrityksille ja joskus myös yksityishenkilöille, ja asemien tuhoamiseen nykyisin menetelmin on useampia vaihtoehtoja kuten sulattaminen, silppuaminen tai poraaminen. Niissä on kuitenkin omat ongelmansa kuten ympäristön saastuminen tai poraamisen kohdalla mahdollisuus edelleen lukea dataa ainakin osittain.

DiskMantler luottaa sekin fyysiseen hajottamiseen, mutta hienostuneella tavalla. Laite purkaa kiintolevyn osiinsa ravistamalla sitä voimakkaasti 60-90 sekunnin ajan. Prosessissa käytetään iskuja, harmonisia värähtelyjä ja tärinää. Garmer kertoo kiintolevykiekkojen irtoavan kahdeksassa sekunnissa, ja niiden datan pyyhkimiseen käytetään vielä erillistä demagnetointilaitetta nimeltään DeMag.

Prosessin etuna on sen erottelukyky ja nopeus yhdistettynä kiintolevystä irronneiden raaka-aineiden kierrättämiseen.  Tavoitteena on näin vähentää jätettä ja tarjota ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu kiintolevyjen tuhoamiseen.

YK:n mukaan elektroniikkajätettä syntyy tällä hetkellä viisi kertaa nopeammin kuin sitä ehditään kierrättää nykyisillä menetelmillä. Alla video.