Uusimmat

Tekoäly voi kohta kannustaa nettikommentointia siistimpään suuntaan

02.02.2020 09:15 Muropaketin toimitus

Internetin keskustelut saattavat joskus kärjistyä. Tutkijoiden kehittämästä tekoälystä saattaakin olla apua tulevaisuudessa.

Carnegie Mellon -yliopiston tutkijat painivat kommentointipulman parissa. He ovatkin kehittäneet tekoälyn, joka osaa käydä läpi YouTube-keskusteluita. Tekoälyä harjoitettiin keräämällä sitä varten yli 250 000 YouTube-kommenttia. Tutkijoiden ”lingvistisellä mallinnusteknologialla” he loivat algoritmin, joka tunnistaa positiivisen kommentoinnin.

Tekoälyä on testattu tarkastelemalla rohingya-muslimeista käytävää keskustelua. He ovat olleet etnisen vainon kohteena Myanmarissa, joten heistä käytävä keskustelu on ollut kiivasta.

– Kehitimme automaattisen metodin tunnistamaan kommentit, jotka ovat kannustavia heitä kohtaan, sillä muuten ne hukkuisivat suureen määrään kärkkäitä ja negatiivisia kommentteja, tutkija Ashique Khudabukhsh kertoi.

Algoritmi ei estä negatiivisia viestejä. Sen sijaan se nostaa esille positiivisia kommentteja, jolloin sellaisia on helpompi löytää. Ongelmia kehitystyössä ovat aiheuttaneet muun muassa kirjoitusvirheet sekä tavallisesta poikkeavat tavat kirjoittaa tekstiä.