Uusimmat

Tekoälybuumi saattoi ”pilata” AMD:n ja Intelin tulevat suoritinmallistot

Kuva: @ Pixabay

10.04.2024 07:55 Muropaketin toimitus

AMD:lta ja Inteliltä on tulossa näillä näkymin myöhemmin tänä vuonna uusia suoritinsukupolvia. Väitteiden mukaan ne olisivat olleet erilaisia, jos tekoälyvillitys ei olisi iskenyt niin kovaa.

Wccftech katsoo uskottaviksi Anandtechin keskustelupalstan käyttäjien Uzzi38:n ja adroc_thurstonin väitteet, joiden mukaan sekä AMD:n Strix Point -malliston että Intelin Arrow Lake, Lunar Lake ja Panther Lake -mallistojen piti olla alun perin aika erilaisia.

Sekä AMD:llä että Intelillä oli väitetysti aikomuksenaan panostaa välimuistin kokoon, sillä välimuistin on todettu parantavan suorituskykyä aika merkittävästikin. Sen todistivat ainakin AMD:n 3D V-Cache -suorittimet.

AMD:lla oli väitetysti suunnitelmissaan tuoda Strix Pointeihin suuri välimuisti, joka olisi parantanut sekä suoritinosan että yhdysrakenteisen näytönohjaimen suorituskykyä. Intelillä oli mahdollisesti niin ikään omat suunnitelmansa välimuistin koon kasvattamisen suhteen.

Tietotekniikkajättien välimuistisuunnitelmat ovat ilmeisesti saaneet kuitenkin väistyä, kun ne ovat keskittyneet lisäämään suorittimiin tekoälylaskentaan soveltuvia NPU-piirejään. Suorittimien kokoa ei voi kasvattaa rajattomiin, koska se haittaa signaalikulkua, ja isompiin piireihin syntyy valmistusprosessin aikana  suuremmalla todennäköisyydellä virheitä. Ainakin tähän saakka NPU-piiri on ollut yhdysrakenteinen, ja samassa piisirussa suoritinosan kanssa.

Näin ollen tietotekniikkajättien olisi täytynyt tehdä valintoja sen suhteen, minkälaista tekniikkaa suorittimissa on. Spekulaatioiden mukaan NPU-piirien esiinmarssi olisi voinut verottaa myös suorittimien ytimien määrää että yhdysrakenteisten näytönohjainten suorituskykyä.

AMD:n uuden sukupolven Strix Pointit ovat tulossa myöhemmin tänä vuonna. Niissä yhdistyy Zen 5, RDNA 3 ja XDNA 2 -arkkitehtuurit. Intelin 15. sukupolven Arrow Lake ehtii mahdollisesti niin ikään tälle vuodelle, mutta se voi viivästyä myös ensi vuoteen.