Uusimmat

Tekoälyguru varoittaa: tekoäly voi olla tulevaisuudessa entistä itsenäisempi ja asettaa omat tavoitteensa

06.05.2023 09:05 Muropaketin toimitus

Tekoälyteknologian huippuasiantuntija Geoffrey Hinton jätti Google Brain -tiimin vuosikymmenen kestäneen pestin jälkeen.

Hinton tutki tekoälyä ja neuroverkkoja jo 1980-luvulla, ja hän on jättänyt puumerkkinsä nykyiseen tekoälyteknologiaankin. Esimerkiksi OpenAI:n toinen perustajajäsen on Hintonin oppilas, jonka kanssa hänellä oli start up -yritys ennen kuin Google osti sen. Kaupan myötä Hinton siirtyi Googlen palvelukseen.

Hinton sanoi New York Timesille lähteneensä Googlelta voidakseen puhua vapaasti tekoälyn riskeistä. Osittain hän jopa katuu elämäntyötään tekoälyteknologian parissa.

Hänen näkemyksensä tekoälystä muuttui ikävämpään suuntaan sen jälkeen, kun Microsoft julkaisi Bingin tekoälychatin.

Hinton on Googlella ollessaan itse ollut varovainen tekoälyteknologian julkaisemisen suhteen, ennen kuin se on varmistettu harmittomaksi. Nyt hän pelkää Microsoftin ja Googlen kilpailun johtavan varomattomaan tekoälykehitykseen.

Riskinä hän näkee netin täyttyvän väärennetyistä kuvista, teksteistä ja videoista. Näiden lieveilmiöiden seurauksena tavallinen verkkokansalainen ei välttämättä osaisi tunnistaa jatkossa valetta totuudesta.

Hän odottaa tekoälyn kehittyvän nopealla tahdilla paremmaksi, ja samalla uusien tekoälysukupolvien muuttuvan entistä vaarallisemmiksi. Hän uskoo myös, että tekoälyt voivat pian olla älykkäämpiä kuin ihminen. Ne saattaisivat myös alkaa kehittää ja ajaa omaa koodia sekä asettaa omat tavoitteensa.

LUE MYÖS: Miksi ChatGPT valehtelee toisella kielellä enemmän kuin toisella? NewsGuard tutki