Uusimmat

Tekoälylle löytyi lopultakin järkevää tehtävää – tuunaa oluesta paremman makuista

Kuva: Pixabay / jarmoluk

30.03.2024 09:40 Muropaketin toimitus

Kenties tekoälylle löytyy muitakin tehtäviä. Mutta ainakin oluen ystävien mielestä tämä taitaa olla se järkevin.

Belgialaisen Leuvenin yliopiston tutkijat kertovat valjastaneensa tekoälyn oluen maun paranteluun. Belgia on perinteisesti yhdistetty laatuoluisiin, joten ei ihme, että asialla ovat belgialaiset.

Visit Flanders -sivusto kuvaili belgialaisia oluita seuraavasti:

”Belgialaisille oluille on ominaista monimutkaisuus, hienostuneisuus ja tasapaino. Jokaisessa lasissa maistuu intohimoisten panimoiden uraauurtava käsityötaito ja luovuus. Belgialaiset oluet on tehty nautittaviksi. Belgialaiset panimot välittävät siitä, miten heidän oluensa tarjoillaan.”

Yliopiston professori Kevin Verstrepen johti tehtyä oluttutkimusta. Ryhmällä oli tavoitteenaan löytää hyviä olutmakuja ja parantaa jo olemassa olevien kaupallisten oluiden makua tekoälymallin avustuksella.

– Olut – kuten useimmat elintarvikkeet – sisältää satoja erilaisia aromimolekyylejä, jotka kieli ja nenä havaitsevat, ja aivot yhdistävät ne yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhdisteet ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, joten se miten havaitsemme yhden aromin, riippuu myös muiden aromien pitoisuuksista, Verstrepen sanoi.

Verstrepen ja hänen kollegansa analysoivat 250 belgialaisen oluen kemiallista koostumusta, ja mukaan mahtui 22 eri tyylistä olutta kuten lagereita, hedelmäoluita, West Flanders -tyyppisiä pintahiivaoluita ja alkoholittomia oluita.

Belgialaisia oluen nauttijoita. Kuva: Pixabay / dimitrisvetsikas1969

Heillä oli myös 16 maistajan ryhmä, joka havainnoi eri makuja – hapokkuutta ja makeutta. Maisteluprosessi kesti kaikkiaan kolme vuotta.

Tieteilijät keräsivät vielä verkosta 180 000 arvostelua eri oluista. Kaikki maisteltu, analysoitu ja kerätty oluttieto syötettiin koneoppimiseen perustuville malleille – eräänlaiselle tekoälylle.

Tekoälyltä saatuja tuloksia he käyttivät parantaakseen jo olemassa olevia kaupallisia oluita. Tutkijaryhmä lisäili oluihin tekoälyn suosittelemia aineita kuten maitohappoa ja glyserolia.

Tutkijat maistelivat sen jälkeen uudelleen oluita maistelupaneelissaan. He havaitsivat, että tekoälymallin ehdotukset olivat parantaneet oluiden makua. Parannellut oluet saivat parempia arvosanoja muun muassa täyteläisyyden osalta ja muutenkin kokonaisarvostuksen suhteen.

Verstrepen näkee, että tekoälyn antamia vinkkejä voitaisiin käyttää varsinkin alkoholittomien oluiden maun parantamiseen. Hän tuumi myös, että perinteinen panimoiden ammattitaito on edelleen elintärkeää.