Uusimmat

Tutkijat kehittivät suorittimen joka toimii DNA:lla

Kuva: @ Pixabay

11.02.2024 10:10 Muropaketin toimitus

Rochester Institute of Technologyn (RIT) tieteilijät kehittivät mikrofluidistiikkaa hyödyntävän suorittimen, joka hyödyntää DNA:ta toiminnassaan.

Suoritin pystyy suorittamaan neuroverkkotyyppisiä laskutoimituksia DNA-molekyylien avulla, ja lisäksi suoritin voi tallentaa DNA:han dataa.

RIT:n tietokonetekniikan osaston johtaja Amlan Ganguly kertoi, että yksi heidän tavoitteestaan on löytää kestävämpi vaihtoehto nykyisille big data -teknologioille.

– Numerot voidaan esittää manipuloituja DNA-molekyylejä sisältävien liuosten konsentraatioiden avulla, ja laskutoimitukset voidaan suorittaa DNA-molekyylien manipuloinnilla, Ganguly kuvaili.

Esimerkkisovellutuksena Ganguly esitti yhteen- ja kertolaskujen kaltaiset operaatiot ja epälineaariset funktiot, joita voitaisiin käyttää hajautetussa laskennassa.

RIT:n saavutus ei ole ainoa eikä ensimmäinen lajissaan. Vastaavantyyppistä tutkimusta on tehty aiemminkin DNA-laskennan saralla. Startup-yritys Biomemory jopa myy DNA-muistikorttia, johon voi tallentaa kilotavun verran dataa.

DNA-laskennan etuna on sen ympäristöystävällisyys. Lisäksi DNA:han on mahdollista tallentaa dataa 3-6 kertaa tiheämmin kuin SSD:lle.