Uusimmat

Valtiohakkerit valjastivat ChatGPT:n avustamaan kyberrikoksissa – venäläiset etsivät hyödyntämistapoja

Kuva: @ Pixabay

18.02.2024 14:14 Muropaketin toimitus

ChatGPT:n ja muiden tekoälysovellutusten huonommat puolet nostavat taas päätään.

Valtioiden tukemat hakkerityhmät ovat alkaneet hyödyntää LLM-kielimalleja hakkerointitoimissaan. Niitä käytetään tutkimukseen, koodauksen ja komentosarjojen paranteluun ja sosiaaliseen hakkerointiin kuten tietojenkalastelusähköpostien luomiseen.

Microsoftin ja OpenAI:n tutkimuksessa kerrotaan, että venäläiset, pohjoiskorealaiset, iranilaiset ja kiinalaiset hakkerit hyödyntävät ChatGPT:n kaltaisia työkaluja.

Hakkerit etsivät tällä hetkellä etsitään tapoja, miten ChatGPT-tyyppisiä teknologioita voisi hyödyntää. Testauksessa on useampia tekoälyteknologioita, ja niiden potentiaalista arvoa kyberoperaatioissa selvitellään.

Venäjän sotilastiedusteluun liittyvän Strontium-ryhmän on havaittu käyttävän suuria kielimalleja satelliittiviestintäprotokollien, tutkien kuvantamistekniikoiden ja tiettyjen teknisien parametrien ymmärtämiseen. Tekoälytyökaluja niin ikään hyödyntävä hakkerointiryhmä APT28 tai Fancy Bear on puolestaan ollut aktiivinen Venäjän hyökkäyssodan tukemisessa kybersodan keinoin.

Microsoft ja OpenAI eivät ole vielä havainneet merkittäviä, kielimalleja hyödyntäviä hyökkäyksiä. Yritykset kuitenkin pitävät tärkeänä paljastaa jo varhaisia tällaisen mahdollisen kehityskulun vaiheita, jotta kyberhyökkäyksiä ja tietojenkalastelua voitaisiin tulevaisuudessa torjua.