Uusimmat

Varokaa Intel & AMD, mies rakensi oman prosessorin!

29.05.2009 11:48 Sampsa Kurri

Yhdysvaltalainen videopelisuunnittelija Steve Chamberlin on kasannut tietokoneen, joka perustuu itse suunniteltuun ja rakennettuun 8-bittiseen BMOW-prosessoriin. Prosessorin nimi tulee sanojen Big Mess of Wires alkukirjaimista ja viittaa 1253 johtimeen, joita prosessorin kytkennöissä on käytetty. Kotitekoinen prosessori muistuttaa Apple II- ja Commodore 64- tietokoneissa sekä Atarin ensimmäisissä videopeleissä käytettyä MOS Technology 6502 -prosessoria, siinä on kolme 8-bittistä datarekisteriä, 24-bittinen osoitekoko ja 12 osoitustilaa.

Tällä hetkellä BMOW toimii kahden megahertsin kellotaajuudella, mutta teoriassa se saattaisi toimia myös kolmella megahertsillä (ei testattu). Chamberlinin tavoitteena oli alun perin rakentaa prosessori tyhjältä pöydältä, pitää rauta mahdollisimman yksinkertaisena, suorittaa tietokoneella oikeita ohjelmia, tarjota mahdollisuus kommunikoida tietokoneen kanssa ja että tietokone olisi riittävän nopea pyörittääkseen ohjelmia.

Chamberlin aloitti prosessorin suunnittelun marraskuussa 2007 ja rakennustyö käynnistyi helmikuussa 2008. Noin 50 piirin yhdistämiseen Chamberlin käytti johtimia, jotka juottamisen sijaan kierrettiin kytkentäalustan liitäntäpinneihin. Tietokone käynnistettiin ensimmäisen kerran onnistuneesti huhtikuussa. Tämän jälkeen tietokoneeseen on lisätty muun muassa äänituki, videoulostulo, BASIC ja bootloader. Tällä hetkellä BMOW on täysin toimiva tietokone, mutta projekti ei kuulemma tule jatkuvan kehityksen kohteena todennäköisesti koskaan ”valmistumaan”.

Miksi Chamberlin teki projektin? Vastaukseksi hän kertoo: ”En tiedä, mutta se oli hauskaa”. Lisää kuvia ja tietoa BMOW-prosessorista ja -tietokoneesta löytyy alla olevien linkkien takaa.

Wired, Homebrewed CPU Is a Beautiful Mess of Wires

Steve Chamberlin, BMOW Project Summary