Uusimmat

Venäjä kehitti ensimmäisen piirivalmistuskoneensa – se on 30 vuotta länsimaita jäljessä

Kuva: @ Pixabay

02.06.2024 19:42 Muropaketin toimitus

Piirien valmistukseen käytettävät litografiakoneet kuuluvat maailman monimutkaisimpiin laitteisiin. Parhaat koneet valmistetaan Hollannissa.

Hollantilaisen ASML:n litografiakoneita käytetään muun muassa taiwanilaisen TSMC:n, yhdysvaltalaisen Intelin ja eteläkorealaisen Samsungin tehtaissa. TSMC tuottaa esimerkiksi tulevia AMD Ryzen 9000 -sarjan suorittimia, joiden huhutaan olevan 3 nanometrin viivanleveydellä valmistettuja. Samsung puolestaan aikoo aloittaa 1 nanometrin massavalmistuksen vuoteen 2026 mennessä.

Venäjällä on nyt saatu kehitettyä maan ensimmäinen piirivalmistukseen soveltuva litografiakone, mutta Tom’s Hardwaren mukaan se on 30 vuotta länsimaista tekniikkaa jäljessä. Intel on käyttänyt viimeksi vastaavantyyppistä tekniikkaa 90-luvulla, kun se valmisti Pentium-suorittimia.

Koneen tekninen kyvykkyys herättääkin huomiota – ei tosin ihailua herättävällä tavalla. Venäläisellä koneella pystyy valmistamaan piirejä, joiden viivanleveys on surkeat 350 nanometriä.

Venäläiset testaavat konetta parhaillaan Zelenogradissa. Siellä sitä on kokeiltu ainakin ajoneuvoissa käytettävien piirien valmistuksessa. Mahdolliset sotilaalliset sovellutukset voisivat nykytilanteessa olla niin ikään mahdollisia.

LUE MYÖS: Venäjän piirivalmistus vaikeuksissa – suuri osa valmistuneista siruista on rikki