Uusimmat

WiFi 7 on virallisesti täällä – luvassa suorituskykyä lisääviä ominaisuuksia

Kuva: @ Unsplash

13.01.2024 09:50 Muropaketin toimitus

WiFi 7 -laitteita on ollut aiemminkin saatavilla, mutta nyt niiden yhteensopivuuden takaava sertifiointi on virallisella tolalla.

WiFi 7 (IEEE 802.11be) tuo merkittäviä parannuksia WiFi 6E -tekniikkaan verrattuna.

WiFi 7 tarjoaa paljon suuremman nopeuden kuin WiFi 6E. Nopeus on maksimissaan, teoriassa 46 000 megabittiä sekunnissa. Käytännössä sitä ei kuitenkaan läheskään aina saavuteta.

Langaton verkko voi toimia entiseen tapaan 2,5, 5 ja 6 gigahertsin taajuusalueilla, ja jatkossa ruuhkaa pitäisi olla vähemmän älykkään taajuushyppelyn ansiosta. 5 gigahertsin alue on jaettu kahteen kaistaan, joten käyttäjä voi törmätä myös termiin ”nelitaajuinen”.

Taajuusalueista vielä sen verran, että WiFi 7 osaa tunnistaa hitaampaan nopeuteen tyytyvän laitteen, ja käyttää tällöin automaattisesti 2,4 gigahertsin taajuutta.

Alla listattuna joitakin ominaisuuksia:

  • 320 megahertsiä leveät taajuuskaistat mahdollistavat aiempaa paremmat nopeudet
  • Multi-Link Operation (MLO): Laitteet voivat lähettää ja vastaanottaa tietoja samanaikaisesti useilla linkeillä. Qualcommin mukaan tekniikka voi vähentää latenssia peräti 75 prosenttia. Lisäksi MLO lisää nopeutta ja parantaa luotettavuutta.
  • 4K QAM -modulointi tuo 20 prosenttia paremmat siirtonopeudet 1024 QAM -modulointiin verrattuna
  • Wi-Fi 6:n esittelemään Triggered Uplink Access -ominaisuuteen on tehty optimointeja, joka parantaa viiveherkkien datavirtojen luotettavuutta. Lisäksi Triggered Uplink Access täyttää nyt QoS-vaatimukset.

WiFi 7 saapuu hiljalleen monenlaisiin tuotteisiin, ja laitteita on jo markkinoilla. Ensimmäinen uutta tekniikkaa hyödyntävä älypuhelin on Galaxy S24 Ultra.