Uusimmat

Ystäväsi sosiaalisen median käytös voi estää pääsyn Yhdysvaltoihin – maahanmuuttoviranomaiset nuuskivat somea tekoälytyökalulla

Kuva: @ Unsplash

05.11.2023 19:50 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltoihin halajavien sosiaalinen media voi joutua syynätyksi.

Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tulliviranomainen (ICE) suojelee Yhdysvaltoja rajat ylittävältä rikollisuudelta ja maahanmuutolta, joka voi uhata kansallista tai yleistä turvallisuutta.

ICElla on käytössään tekoälytyökalu Giant Oak Search Technology (GOST), jolla voidaan tutkia ketä tahansa maahan pyrkivää henkilöä. Työkalua on käytetty ainakin viisumia hakeneiden henkilöiden sosiaalisen median historian tutkimiseen.

Tekoälytyökalu etsii viisumia hakevan henkilön sosiaalisen median viesteistä viitteitä Yhdysvaltoja loukkaavasta sisällöstä. Siitä voi tulla mieleen Kiinan sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä, sillä tekoälytyökalu pisteyttää henkilön sosiaalisen median toiminnan välille 0-100.

Pisteytyksen lisäksi työkalu tarjoaa kokoelman kuvia henkilön sosiaalisen median historiasta, yleiskatsauksen sosiaalisen median profiileista ja ”sosiaalisen graafin”, jolla voi löytää yhteyksiä ei-toivottuihin henkilöihin.

Giant Oakin asiakkaita ovat myös maahantulon ja maastalähdön valvova poliisiviranomainen CBP, huumepoliisi DEA, ulkoministeriö, ilmavoimat ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriön virasto Bureau of the Fiscal Service, joka vastaa ainakin etuuksien maksamisesta ja velkojen perimisestä.

GOSTin verkkosivuston mukaan heidän teknologiansa tutkii tavallisen Internetin lisäksi myös syvällä netin syövereissä toimivan deep webin sisällön. Työkalu ei välttämättä aina tarvitse edes tarkkoja tietoja henkilöstä, sillä se voi hyödyntää erilaisia, aiemmin tiedossa olevia tunnusmerkkejä henkilön toiminnasta.

Tiedot henkilöstä voivat jäädä Yhdysvaltain virastojen käyttöön määräämättömäksi ajaksi. Lisäksi niitä saatetaan joissain tapauksissa jakaa muiden maiden virastoille.

Työkalu on herättänyt myös kritiikkiä. American Civil Liberties Union (ACLU) katsoo, ettei moista teknologiaa tulisi käyttää.

– Hallinnon ei pitäisi käyttää algoritmeja sosiaalisen median viestiemme tarkasteluun ja päättämään, ketkä meistä ovat ”riskialttiita”. Eikä virastojen todellakaan pitäisi ostaa tällaista mustan laatikon teknologiaa salassa ilman minkäänlaista vastuuvelvollisuutta, ACLU:n Patrick Toomey sanoi.

– Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston on selitettävä kansalaisille, miten sen järjestelmät määrittelevät, onko joku riski vai ei, ja mitä tapahtuu niille ihmisille, joiden verkkopostaukset päätyvät algoritmin merkitsemäksi, Toomey lisäsi.

TechSpot nosti esiin tapauksen vuodelta 2019. Tuolloin Harvardissa opiskellut libanonilainen henkilö ei päässyt Yhdysvaltoihin ystäviensä sosiaalisen median toiminnan vuoksi, sillä heillä oli vahvoja anti-amerikkalaisia näkökantoja.