Uusimmat

Yli 1000 äänitettyä Google Home -keskustelua vuoti julkisuuteen – mukana riitelyä ja makuuhuonekeskusteluita

21.07.2019 16:01 Muropaketin toimitus

Google tutkii kuinka Google Home -älykaiuttimien tallentamat keskustelut ovat päätyneet julkisuuteen. Google tekee yhteistyötä kieliasiantuntijoiden kanssa maailmanlaajuisesti.

Belgialainen VRT kertoo hollanninkielisistä äänityksistä, jotka on tallennettu Google Home -laitteilla Belgiassa ja Alankomaissa. Tallenteissa oli sellaisia keskusteluja, joita ei olisi koskaan edes pitänyt äänittää. Ne olivat tallentuneet, vaikkei kuuntelun käynnistyslausetta ”Ok, Google” ollut edes käytetty. Tällaisia tallenteita oli peräti 153 kappaletta.

Tallenteissa oli mukana muun muassa riitelyä, makuuhuonekeskusteluja, vanhempien jutustelua lapsilleen sekä puhelinkeskusteluja, joissa puhuttiin yksityisistä asioista. VRT:n mukaan äänitteet ovat vuotaneet työntekijän kautta, joka yrittää parannella laitteen ”kielititeteellisiä ominaisuuksia”, käytännössä puheentunnistusta.

Google kertoi VRT:lle, että se tekee yhteistyötä kieliasiantuntijoiden kanssa maailmanlaajuisesti parantaakseen puheentunnistusta. Tässä yhteydessä pieni osa äänitteistä litteroidaan. Google korostaa, että vain noin 0,2 prosenttia kaikista keskusteluista analysoidaan ja että äänitteet ovat täysin anonyymeja, eikä niitä voida yhdistää tiettyyn henkilöön.

Englanniksi tekstitetty video vuotaneista äänitteistä ja ihmisten reaktioista niihin on katsottavissa VRT:n sivuilta.