Uusimmat

Vieläkö muistat, mitä Jim Carrey teki ennen Ace Venturaa ja Nuija ja tosinuijaa?

03.11.2014 09:40 Muropaketin toimitus

Jim Carrey

Useimmat muistavat Jim Carreyn uran alkuajoista komediahitit Ace Ventura ja Nuija ja tosinuija. Mies oli kuitenkin ehtinyt paiskia töitä komedian parissa jo pitkään ennen lemmikkidekkariksi ryhtymistä.

Dome.fi:n vuoden 2014 verkkoesseesarjassa vapaa toimittaja Hippo Taatila, 32, summaa lapsuus- ja nuoruusvuosiensa merkittävimmät elämykset pop-kulttuurin saralla. Esseesarjan osassa X mietitään, miten puhdasverisenä naamanvääntelijänä elokuvakansaa provosoinut Jim Carrey kehittyi yhdeksi sukupolvensa lahjakkaimmista tunteiden tulkeista.

Taatila kirjoittaa Jim Carreysta muun muassa seuraavaa:

Uuden amerikkalaisen komedian kultavuosina kanadalaisnuorukainen James Eugene ”Jim” Carrey katsoi perheensä 12-tuumaisesta transistoritelevisiosta huokaillen John Belushin ördäystä Saturday Night Livestä. Kaveripiirissään ja perheensä ruokapöydässä Jim tunnettiin taitavana imitaattorina ja tilannekomiikan mestarina, mutta yleisö jäi väkisinkin rajalliseksi high school -pudokkaalle, jonka oli 15-vuotiaana pakko tarttua talonmiehen luuttuun ansaitakseen perheelleen elantoa.

Nuoren Jimin isä oli potkittu vastikään kilometritehtaalle, ja Jimin äiti kärvisteli puolet ajasta sairaalassa saamassa hoitoa krooniseen sairauteensa. Keskittymishäiriö ja masennus verottivat nuoren miehen elämänhalua, ja unelmatyöpaikka burlingtonilaisessa Dofascon terästehtaassa oli kaukainen haave. Perhekin joutui sulloutumaan isän pakettiautoon asumaan, kun valuutta riitti hädin tuskin aamumuroihin.

Saadakseen arkeensa edes häivähdyksen päivänpaistetta päätti Jim Carrey suunnata torontolaiselle Yuk Yuk -komediaklubille testatakseen huumorinsa terävyyttä, mutta sallimuksen perkele ei hymyillyt sielläkään: vastaanotto oli kerrassaan hyytävä.

Parin kouluunpaluuyrityksen ja hanttihommien välillä sukkuloidessaan Jim keskittyi taitojensa hiomiseen ja vakuutti lopulta Sammy Davis JR. -imitaatiollaan koomikkolegenda Rodney Dangerfieldin, joka otti nuoren Jimin siipiensä suojiin. Eipä aikaakaan, kun avoimessa mikissä taitojaan hionut Jim löysi tiensä New Yorkin, Las Vegasin ja Los Angelesin komediaklubeille.

Lue koko kirjoitus täältä:

Pop-kulttuurin välimuisti osa 10/12: Jim Carreyn kuminaama ihastutti ja vihastutti 90-luvulla