Uusimmat

BenQ-Siemens SXG75

31.01.2006 00:00 Muropaketin toimitus

BenQ-Siemensin viime keväänä CeBIT:ssä julkistama SGX75-älypuhelin on viimein saapunut kauppojen hyllyille. Linux-käyttöjärjestelmän päälle rakennettu seuraavan sukupolven 3G-älypuhelin sisältää lähes kaikki mahdolliset ominaisuudet GPS-paikantimesta käyttökelpoiseen digitaalikameraan. Pitkä viivästyminen on antanut muille valmistajille aikaa kehitellä kilpailijoita SGX75:lle, mutta kaikesta huolimatta BenQ-Siemensin uusi tulokas onnistuu vakuuttamaan usealla eri sektorilla.

111 x 53 x 20 millimetriä yhdistettynä 134 gramman painoon eivät oikeuta maailman pienimmän 3G-puhelimen titteliin. Myöskään perinteinen muotoilu ja hopeanharmaa ulkonäkö eivät suo uudelle tulokkaalle etulyöntiasemaa. 240 x 320 pikselin kokoinen 2,2 tuuman värinäyttö edustaa perustasoa edustusluokan puhelimissa ja toinen videokamera 3G-videopuheluita varten on jo lähes standardi. SGX75:n multimediaominaisuudet ovat luonnollisesti kattavat musiikin, videon ja kuvan katselun alalla. MP3-musiikin toistaminen onnistuu joko 64 megatavun sisäisestä muistista tai vaihdettavalta RS-MMC-muistikortilta. Uutisten kuunteleminen onnistuu helposti RDS-ominaisuuksin varustetusta FM-radiovastaanottimesta.

Mullistavaa alle 400 euron hintaisen puhelimen ominaisuuksissa on GPS-paikannin. 3G-matkapuhelimien saralla ennennäkemätön ominaisuus tarjoaa omistajalleen karttapalveluita lähes joka puolella maailmaa ja useimpia eurooppalaisia valtakieliä osaavan käännöskojeen.

Suurin ja lähes ainoa puute SGX75:ssa on WLAN-tuen puuttuminen. 3G-data on toki tarjolla lähes kaikissa suurissa kaupungeissa, mutta hinta on esimerkiksi ulkomailla aivan eri luokkaa kuin yleiseen WLAN-verkkoon kytkeydyttäessä. Internetin selaaminen, sähköposti ja muut hyöty- ja hupimahdollisuudet ovat Linux-pohjaisessa puhelimessa lähes rajattomat.

SGX75:n 1000 milliampeeritunnin Li-ion-akku kestää puhekäytössä noin viisi tuntia. Lienee sanomattakin selvää, että GPS-paikantimena akunkesto on vajaavainen ja lisävarustelistalta on esimerkiksi autoa varten hyvä poimia autolaturi.