Uusimmat

Creative Zen V Plus 1 GB

06.07.2006 23:44 Antti Valkeinen

Creativen vasta julkaistut Zen V- ja Zen V Plus -MP3-soittimet saapuvat Suomeen elokuun alussa. Pienikokoiset ulkomitoiltaan vain 44 x 68 x 16 millimetriä ja 44 grammaa painavat soittimet joutuvat kilpailemaan markkinoista muun muassa erittäin suositun ja arvostetun Applen iPod Nano -malliston kanssa. Edullisin Zen V yhden gigatavun flash-muistilla maksaa Suomessa noin 130 euroa ja kallein Zen V plus 4 GB -malli noin 240 euroa.

Creative lähetti TaskuMuron testiin Zen V Plus 1 GB -mallin, jonka hinta Suomessa asettunee aavistuksen alle 150 euron luokkaan. Vastaavalla tallennuskapasiteetilla varustettu Applen iPod Nano on parikymmentä euroa kalliimpi sijoitus.

Kooltaan tulitikkuaskia vain hieman suurempi Zen V plus on ulkonäöltään miellyttävä. Kiiltävän mustaa ulkokuorta hallitsee 1,5 tuuman kokoinen OLED-värinäyttö, jonka kontrastikkaalta näytöltä MP3-tiedostojen ja videoiden katselu onnistuu sisätiloissa helposti. Ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa näytön kirkkaus jättää toivomisen varaa.

Pyöristettyjen kulmien ansiosta kädessä miellyttävän oloinen Zen V Plus on navigointinäppäintensä osalta varsin onnistunut tuotos. Viiteen suuntaan liikkuva peukalolla ohjattava jämäkkäliikkeinen tatti yhdessä kahden pikanäppäimen kanssa tarjoavat riittävät puitteet soittimen nopeaan käyttöön. Tattiohjaimen ainoa heikko puoli on nopea rullaus läpi valikoiden, joka onnistuu esimerkiksi iPod Nanon kosketuspinnalla luontevammin. Soittimen oikealta sivulta löytyvät äänentason ja nauhoituksen jämäkät kumipintaiset kytkimet. Vasemmalle sivulle on puolestaan sijoitettu lukittava virtakytkin.

Liikkuvien osien ansiosta soitin nitisee ja natisee kädessä enemmän kuin odottaisi. Natinoiden ansiosta soittimen runko tuntuu halvemmalta ja heikompilaatuiselta, kuin mitä se todellisuudessa on.

Soittimen mukana toimitetaan hyvälaatuisten nappikuulokkeiden lisäksi musta suojapussi soittimen kuljetusta varten ja tarvittavat kaapelit tiedostojen siirtoon. Zen V -soittimet ymmärtävät MP3-äänitiedostojen lisäksi suojattuja ja suojaamattomia WMA-äänitiedostoja sekä Audible Audio -formaattiin pakattuja ääniraitoja. Videoleikkeiden tiedostoformaatiksi käyvät MPEG-4, WMV ja DivX.

Ominaisuuksien puolella Zen V Plus tarjoaa edullisempaan sisarmalliinsa nähden integroidun FM-radion ja videoiden toistomahdollisuuden. Tärkeimpiin kilpailijoihin nähden ominaisuudet ovat vähintäänkin kunnossa ja käytännössä ainoastaan langattoman tiedonsiirron mahdollistava Bluetooth jää puutelistalle. Yksi merkittävimmistä iPodin suosion saloista on kolmansien osapuolien valmistamat lisälaitteet, jotka liitetään iPodien telakkaliittimeen. Creativella ei ole toistaiseksi tarjota vastaavaa määrää oheislaitteita, vaikka USB 2.0 -liitäntä mahdollistaakin standardin mukaisten lisälaitteiden helpon hyödyntämisen.

Yksi soittimen mainostettua parempi ominaisuus on akunkesto. Creative lupaa soittimelle soittoaikaa noin 15 tuntia, mutta käytännössä akku riittää MP3-käytössä liki 20 tuntia. USB-liitännän kautta latautuva akku saavuttaa maksimikapasiteettinsa noin neljässä tunnissa.

Pikatestissä vierailleen soittimen äänenlaatu on varsin mainio, joskin kriittisimpiä kultakorvia jäänee harmittamaan taustalla kuuluva mieto kohina. Äänenvärin säädöt ovat monipuoliset ja valmiiksi muokattujen asetusten lisäksi soittimen valikoista löytyy pikavalinta esimerkiksi bassokorostukselle. Äänentason saa soittimesta säädettyä kuulovauriorajan yläpuolelle, joka miellyttänee ainakin äänekkäissä tehdasolosuhteissa työskenteleviä MP3-soitinten käyttäjiä.

Creative on onnistunut parsimaan kokoon soittimen, jonka ominaisuudet ovat tärkeimpiin kilpailijoihinsa nähden vastaavat tai paremmat, hintataso alhainen ja käytettävyys huippuluokkaa. Zen V -soitinmalliston suurimmiksi ongelmakohdiksi voikin luotella vain muovirungon nitinät ja hitaan käynnistyksen. Lisäksi parin päivän monipuolisten pikatestien aikana soitin jouduttiin ohjelmiston jumittamisen takia resetoimaan peräti kahdesti.