Uusimmat

Dragon’s Lair (HD DVD, Blu-Ray)

27.08.2007 15:16 Simon Elo

Alkuperäinen Dragon’s Lair julkaistiin kolikkopelinä Laser Disc –formaatille vuonna 1983. Don Bluthin animaatiopajan (Titan A.E, Maa aikojen alussa) loihtima piirrosgrafiikka oli aikanaan kuin jostain toisesta maailmasta. Mikä ihmeellisintä, sitä ei vain katsottu, vaan tapahtumiin saattoi vaikuttaa joystickillaan.

Ihmeeellisyydestä huolimatta lohikäärme lähti takaisin nukkumaan, eikä visio kantanutkaan pitkälle tulevaisuuteen. Eläviksi kuolleiksi veikatut vektori- ja pikseligrafiikka tekivät Nylon Beatmaisen comebackin, eikä maailma ollut enää entisensä myöhemmistä polygoneista puhumattakaan. Dragon’s Lair on kuitenkin osa pelaamisen historiaa, ja taattua nostalgiaa osalle meistä. Nyt pelistä on julkaistu uusversio, joka toimii HD DVD –soittimissa.

Parempi kuin koskaan

Synnyin vasta samana vuonna kuin Tshernobyl jysähti, joten en päässyt nauttimaan lohikäärmeluolan taiasta. Tuore HD DVD –painos novaa puhtaasti muinaiseen videopelihistoriaan, joten maistuuko seikkailu nykyään puulta?

Asetelma on hellyyttävän perinteinen. Hauskasti nimetty urhea ritari Dirk Daring aikoo pelastaa prinsessan pahansuovan lohikäärmeen kynsistä ja kenties ansaita samalla kultarahan tai pari. Dirk matkaa ilkeän velhon taikoman linnan läpi, eikä vaaroista tule loppua.

Teknisesti painos on laatutyötä. Pelissä on tuki 5.1 tilaäänelle ja 1080p-tarkkuudelle. Mukana on myös Bluthin, Gary Goldmanin ja Rick Dyerin kommenttiraita ja haastatteluja, joista fanit varmasti pitävät. Alkuperäisen Laser Disc –version ja uuden painoksen kuvaa pääsee myös vertailemaan. Kaikki on katsottu nopeasti, joten enemmän lisämateriaalia olisi ollut paikallaan.

Klikkaa nähdäksesi täysikokoinen HD DVD -kuvakaappaus:

Klikkaa nähdäksesi täysikokoinen HD DVD -kuvakaappaus:

Menneen talven lumia

Ohjaimena käytetään kaukosäädintä tai Xbox 360:llä ohjainta. Dirkiä ei ohjata suoraan, vaan pelaajan tehtävä on painaa oikeaa nappia oikeaan aikaan, jolloin seuraa valmis animaatiopätkä. Vaihtoehtoina ovat enter (miekanisku) ja suuntanäppäimet. Pelin voi keskeyttää pausesta tai tallentaa stopista, mikäli jättää levyn asemaan seuraavaa pelikertaa varten. Pausen kanssa kannattaa olla tarkka, sillä peli jumiutui paussilla loppuvastukselle.

Aikoinaan jo ulkoasu riitti loksauttamaan leukoja, mutta nykyään se ei riitä peittämään itseään toistavaa pelattavuutta.. Koko peli koostuu sarjoista nopeita tilanteita ja niihin mukautuvia napin painalluksia. Jos Dirkin esimerkiksi täytyy väistää vasemmalle, pelaaja yksinkertaisesti painaa vasenta nuolinäppäintä. Ohjaus ei edes täysin toimi, sillä nopeimmissa tilanteissa napin painallus ei aina rekisteröidy. Onneksi Dirkillä on viisi elämää ja loputtomat jatkoelämät.

Kolikkopeli on edelleen kolikkopeli – Dragon’s Lair ei ole järin pitkä. Siinä on vain parikymmentä minuuttia materiaalia, jonka läpipääsyyn toki menee hieman kauemmin. Hetkittäin nappeja painellessa Dirkin seikkailuun alkaa eläytyä, ja silloin peli on parhaimmillaan. Siinä hetkessä myös ymmärtää mikä teki seikkailusta arvostetun klassikon.

Dragon’s Lair tuo mieleen Dreamcastin Shenmuen QTE-hetket, mutta on loppujen lopuksi kuin hieno muistipeli. Se ei enää puhuttele tätä sukupolvea kuin hienolla animaatiollaan eikä ole ajaton, mutta ehta klassikko yhtä kaikki. Dragon’s Lair on yksi hieno pala pelaamisen historiaa.

Peli julkaistaan sekä HD DVD- että Blu-ray-formaatissa. Pelaaminen ei vaadi pelikonsolia, vaan peli toimii missä tahansa HD DVD/Blu-ray-soittimessa. Tilaaminen onnistuu toistaiseksi parhaimmin julkaisijan verkkokaupan kautta.

 

Tekijä: Don Bluth Group
Julkaisija: Digital Leisure
Testattu: Xbox 360 HD DVD
Saatavilla: HD DVD
Tulossa: Blu-Ray, kevät 2008
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.digitalleisure.com

Dragon’s Lairin historiaa

Dragon’s Lair on alkujaan vuonna 1983 julkaistu kolikkopeli, joka vei vuoden, parin mittaan pelaajakansan muassaan. Massiivinen kolikkopelihitti pohjautui laserdisk-kuvalevytekniikan mahdollistamaan uskomattomaan grafiikkaan. Elokuvamaisen pelin resepti ei kuitenkaan ollut sisällöllisesti kummoinen ja laserdisc-laitteetkin olivat kovin häiriöalttiita. Niinpä laserpelien suosio hiipui nopasti, joskin valmistaja ehti tahkota siinä välissä melkoiset rahat.

MikroBitti: Kolikkopelien historiaa

Wikipedia: Dragon’s Lair

Lue lisää eDomesta

Dirk the Daring ja Dragon’s Lairin eeppiset uudet seikkailut

Lohikäärmeen luolaan PlayStation 3:lla

Dragon’s Lair 3D: Return to the Lair (pc)

Digitekniikan flopit – eilisen toteutumaton olohuone