Uusimmat

Kolumni: uskon asialla – PS4:n huonot uutiset ovat vasta tulossa

05.06.2013 21:30 Jukka O. Kauppinen

Konsolisodat, mitä suurta viihdettä! Samoin korporaatioviestintä. Microsoft ja Sony lähtivät tiedotuskisaan täysin päinvastaisista lähtökohdista, mikä tarjoilee malttavalle sivustakatsojalle suunnattomasti viihdettä, kun hätäiset fanipojat rientävät julistamaan Totuutta vajaiden tiedonmurusten pohjalta. Sillä jos pelaajan kannalta katsotaan, Microsoft aloitit tiedotuksensa kertomalla ensin lähinnä ne huonot uutiset, kun taas Sony säästää ne myöhemmäs. …

Miikka Lehtonen käsittelee aihetta syvemmin kolumnissaan, joka löytyy pelitoimituksen blogista:

 EA:n ja Activisionin kaltaisia kolosseja on jo pitkään harmittanut, että he saavat peleistään rahaa vain kerran. Tämän jälkeen ne väistämättä päätyvät  nimeltämainitsemattoman pelikaupan kierrätykseen, jossa asiakas saa niistä pienen korvauksen. Sitten firma lyö päälle vitosen uuden pelin hintaa pienemmän hintalapun ja tunkee kaikki massit taskuunsa. Täysin ymmärrettävästi pelijulkaisijat ovat sitä mieltä, että jos heidän kustantamansa ja julkaisemansa peli myydään uudelleen vaikka viisi kertaa, he haluaisivat jokaisesta kerrasta itselleen massia. Tämä on idea online passien ja day one –DLC:n takana. Firmat haluavat varmistaa, että käytetyn ostajakin maksaa heille jotain.

Kun EA ilmoitti viime kuussa lakkauttavansa online pass –ohjelmansa, fiksut tarkkailijat arvasivat jo, mitä tulossa oli: vaihtoehtoinen rahastusmalli. Xbox Onen tapauksessahan kun pelaaja ostaa pelikaupasta käytetyn NHL 14:n, pelikauppa ottaa välistä siivun ja tämän jälkeen joutuu pulittamaan Microsoftille ja EA:lle suuren osan siivustaan, jotta nämä uudelleenaktivoivat pelin lisenssin sen uudelle omistajalle. Siinä se idea.

Ja nyt pääsemme jutun varsinaiseen jujuun. Microsoftin lehdistötilaisuudesta asti moni on netissä julistanut Sonyn ilosanomaa ja mainostanut, että sukupolven konsolisota on jo voitettu, koska Sonylla ei vastaavaa rajoitusta ole. Mutta pojat (ja oletettavasti myös muutamat tytöt), hei: ei Microsoft ole tätä itse keksinyt. Ei todellakaan. Uudistuksen takana ovat suurissa määrin EA:n, Activisionin ja Ubisoftin kaltaiset softajätit, joilla riittää muskeleita, joita pullistella.

Lue koko kolumni:  Uskon asialla – PS4 ja Xbox One

Lisää toimituksen blogissa: