Uusimmat

PlayStation Homesta uusi nettimarkkinoinnin unelma?

02.12.2008 13:15 Jukka O. Kauppinen

Sonyn tänä vuonna avoimeen testiin julkaistava PlayStation Home -verkkomaailma kuulostaa jännittävältä verkkoelämykseltä. Pelikonsolin kautta koettava virtuaalimaailma on melkoinen loikka esimerkiksi Second Lifen kaltaisesta anarkistisesta maailmasta. Toinen on avoin, lähes säännötön, toinen tarkoin hallittu ja lapsillekin sopiva nettimaailma. Second Lifen tapaan myös PlayStation Homeen luodaan muhkeita markkinointikanavia ja kaupallisten toimijoiden omia virtuaalisaaria.

Sonyn PlayStation Home -kiho Jack Buser kertoo, että PlayStation Homeen voidaan luoda – käytännössä myydä – kaupallisia alueita, joilla erilaiset toimijat voivat luoda omanlaisiaan ympäristöjä. Esimerkiksi pelitalot voivat luoda megapeleilleen virtuaalialueita, jotka on teemoitettu pelien mukaan. Jospa sinne eksyvä potentiaalinen pelaaja tykkäisi pelistä niin paljon, että hän innostuisi kävelemään virtuaalisen kassakoneen luo ja tilaamaan pelin itselleenkin. Tai marssisi pelikauppaan.

Buser kuitenkin tarkentaa, etteivät kaupalliset alueet toimi omin päin, villisti. Sony kontrolloi kaikkea sisältöä ja myös varmistaa, ettei Homeen lanseerata yhtaikaa tai liian lomittain uusia alueita.

”Alueet eivät ole paikkoja, jotka firmat voivat julkaista ja unohtaa. Julkaisut ovat yhteisöllisiä tapahtumia ja heidän pitää olla koko ajan yhteydessä yhteisöön. Alueita on päivitettävä, siellä täytyy tapahtua asioita.”

Kaupallisille alueille voi kuljeksia esimerkiksi Homen julkisten aulatilojen kautta, jossa voidaan esitellä näyttävästi uusia huoneita ja tapahtumia.

”Jotkut alueet voivat olla pysyviä, jotkut vain hetkellisiä kampanjoita”, Buser kertoo.

Odotamme mielenkiinnolla miten Home kehittyy, millaista suosiota se saa käyttäjien ja tietysti kaupallisten yhteistyökumppanien kanssa. Kaupalliset tilat kuulostavat kovasti muutaman vuoden ajan nettitrendien aallonharjalla kiitäneen Second Lifen saarilta, joille perustettiin virtuaalisia suurlähetystöjä, muotiputiikkeja ja näyteikkunoita.

Olisipa muuten jännä tietää moniko niistä on yhä pystyssä – tai milloin niitä on päivitetty. Joskus vuosi sitten kuljeskellessani katselin, että moni kaupallinen saari ja virtuaalikauppa kumisi tyhjyyttään. Sony aikoo ilmeisestikin välttää autioitumiset tarkalla kontrolloinnilla.

Lue koko artikkeli: Interview: Sony’s Buser On PlayStation Home’s 2008 Launch

Lue myös

Arvostelu: Red Alert 3 (360, PC)

Dungeon Keeperistä tehdään massiivimoninpeli, mutta…

Pelaajien talvisota tutkijoiden silmin

RROD kohta historiaa?

Uncharted 2 julkistettiin virallisesti