Uusimmat

Xbox One -arkkitehti puolustaa konsolin teknisiä ratkaisuja

26.09.2013 12:00 Juho Anttila

Kisa ja arvuuttelu siitä, että kumpi uusista tehokonsoleista, Xbox One vai PlayStation 4, onkaan nopeampi käy julkaisujen lähestyessä kiivaana. Tämänhetkisten ennakkoarvailujen perusteella PlayStation 4 murisee tehokkaammin, mutta Microsoftin väki on asiasta luonnollisesti eri mieltä.

Xbox Onen suunnittelussa mukana ollut Andrew Goossen kertoo, että konsolisuunnittelussa eri osa-alueiden välinen tasapaino on vähintään yhtä tärkeää kuin raaka laskentavoima. Kaikkein tehokkain piiri ei välttämättä takaa parasta lopputulosta, kun yhtälöön lasketaan mukaan arkkitehtuurin puolella tehdyt temput ja vaikkapa virrankulutus.

Esimerkkinä tästä PlayStation 4 pyörittää nopeaa ja modernia GDDR5-muistia, kun taas Xbox One toimii hitaammalla DDR3-muistilla. Monen mielestä tämä aiheuttaa merkittävän nopeuseron konsoleiden välillä. Toisaalta Xbox Onen muistiarkkitehtuuri sisältää myös suoraan prosessoriin integroitua ESRAM-muistia.

Andrew Goossen perustelee, että GDDR5 ei ole välttämättä paras mahdollinen vaihtoehto, kun otetaan nopeuden lisäksi huomioon muistin määrä ja tehonkulutus. Samanaikaisesti ESRAM-muistia taidokkaasti hyödyntämällä Xbox Onen muistinhallinta sujuu parhaimmillaan jopa PlayStation 4:n muistinkäyttöä vikkelämmin. Microsoft-miehen suusta kuultuun väitteeseen on toki syytä suhtautua yhtä lailla varauksella kuin mihin tahansa muuhunkin markkinapuheeseen.

Lopullista totuutta tehoeroista etsivät joutuvat siis yhä odottelemaan konsoleiden julkaisua, eikä yksiselitteistä vertailua kyetä tekemään ehkä silloinkaan. Tätä odotellessa kannattaa tekniikasta kiinnostuneiden kuitenkin suunnata Eurogamerin alkuperäisen artikkelin pariin. Se sisältää nimittäin melkoisen tietopaketin Xbox Onen teknologiaratkaisuista.

Lähde: Eurogamer

Lisää aiheesta

Kehittäjäväite: PS4 on puolet Xbox Onea nopeampi

Xbox One sai nopeamman keskusyksikön – konsoleita tehdään täyttä vauhtia

Xbox One tukee samanaikaisesti kahdeksaa ohjainta