Uusimmat

Joskus homma ei vain toimi

23.05.2013 11:18 Jukka O. Kauppinen

Ainakin allekirjoittanut miettii hyvin usein, että mitä internet-sivustojen ”uudistajilla” liikkuu päässä vai liikkuuko mitään. Oli saitti mikä tahansa, kun sitä uudistetaan ja modernisoidaan, niin lähes aina tulos on aiempaa epäselvempi, suttuisempi ja vaikeammin käytettävä. Ja sitten taas ottaa päähän ja ihmiset etsivät uusia suosikkisaitteja.

Ja on se vaan niin kumma, että samaa tehdään myös tuolla kulissien takana. Lehdistölle tarkoitetuilla sivustoilla, joissa medialle tarjotaan kuvia, videoita ynnä muita aineistoja juttujen tueksi. Joka kerta kun joku firma ilmoittaa, että nyt meillä on uusi pressisaitti, niin arvatkaas onko se edelliseen nähden parempi vai huonompi?

Aivan. Yleensä huonompi.

Esimerkiksi Capcom. Käytän mieluummin Capcom USA:n pressisaittia, koska Euroopan lehdistöpoppoo päätti syystä tai toisesta vaihtaa saittinsa uudelle alustalle, uudelle käyttöliittymälle. Onneksi jenkit käyttävät vanhaa systeemiä, joka on pirusti selkeämpi ja kivempi. Eräs toinen firma vaihtoi lehdistöagentuuriaan, ja monta vuotta erinomaisesti palvellut pressisaitti vaihtui klassisperinteiseen FTP:n. Ei FTP:ssä sinänsä vikaa, systeemi toimii, mutta kun olihan se pressisaitti siitä kätevämpi, että näki mitä valikoi ladattavakseen.

Käpy kärysi kuitenkin ihan urakalla siinä vaiheessa, kun Microsoft lanseerasi maanantaina uuden media-saittinsa. Tiistaina julkaistiin Xbox One. Arvatkaas kuinka kävi? Keskeneräinen saitti jumitti, tahmasi ja hajoili käsiin niin urakalla, että. Tiedostot korruptoituivat, siirrot katkeilivat. Saitin toiminnallisuus oli entiseen verrattuna todella vajaa ja käytettävyys hanurista.

Mikä siinäkin oli, että kun firmalla oli käytössään loistava pressisaitti, joka toimi hyvin, oli erittäin selkeä ja helppokäyttöinen – ja kaiken lisäksi toimi nopeasti ja luotettavasti – niin sitten pitikin uuden konsolin kunniaksi vaihtaa uuteen paskeeseen.

Kaksi päivää olen koettanut ladata Xbox Oneen liittyviä presevideoita. Yksi on siirtynyt ehjänä. Loppuja on latailtu kolmelta eri suunnalta, eri koneilla, eri yhteyksillä, tuloksetta. Olkoon.

Mutta kerronpa yllätyksen. Sony näet pisti muutama vuosi sitten pressisaittiaan uusiksi, ihan isolla kädellä. Sanoisin, että vanhassa saitissa oli ehkä selkeämpää toiminnallisuutta ja uudessa on muutamia erikoisuuksia, jotka tekevät sen käyttämisestä joskus haastavaa. Mutta herramunjee – saitti TOIMII ja isotkin tiedostot latautuvat sieltä nopeasti. Sen vanhan saitin latausnopeudet kun olivat siinä 100, 200 kiloa sekunnissa, joten satojen megojen tai gigaistenkin pakettien lataaminen oli ihan hirveää tuskaa. Ei enää. Kestän kyllä mielelläni pikku puutteet, kun file siirtyy ja toimii.

Mutta sitä en edelleenkään käsitä, että mitä niiden saittiuudistajien päässä liikkuu. :(