Uusimmat

Arvostelu Harry Potter: Quidditch Champions ei ole uusi Hogwarts Legacy

17.09.2024 11:00 Ilari Hauhia
Harry Potter: Quidditch Champions

Kuva: © Warner Bros. Games

Hogwarts Legacy asetti Harry Potter -pelien riman korkealle. Valitettavasti Harry Potter: Quidditch Champions ei sitä ylitä, vaikka huispauksen pelaamisella on hyvätkin hetkensä. 


Warhammer 40,000: Space Marine 2Julkaisupäivä: 3.9.2024
Kehittäjä: Unbroken Studios
Julkaisija: Warner Bros. Games
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu), PC, Xbox Series, Nintendo Switch
Pelaajia: 1-3
Ikäraja: K12
Peliä pelattu arviota varten: noin kahdeksan tuntia


Viime vuonna ilmestynyt Hogwarts Legacy oli monien Harry Potter -fanien unelmien täyttymys. Vihdoinkin tarjolla oli avoimen maailman peli, joka päästi seikkailemaan Tylypahkaan ja kokemaan enemmän tai vähemmän kaikkea sitä, mitä kirjojen ja elokuvien maaginen maailma tarjosi. Vaikka Hogwarts Legacylla oli omat puutteensa verrattuna muihin roolipeleihin, oli kokonaisuus ainakin Harry Potterin ystävien silmissä silti erittäin onnistunut.

LUE MYÖS: Arvostelu | Hogwarts Legacy on loistava peli, josta moni Harry Potter -fani on haaveillut

Hogwarts Legacyssa oli kuitenkin yksi selkeä puute. Velhojen ja noitien pelaama Quidditch eli suomalaisittain huispaus oli leikattu pelistä kokonaan pois. Ei ole tiedossa, leikattiinko huipaus pois koska siitä kehiteltiin jo silloin omaa itsenäistä peliään, vai eivätkö kehittäjien resurssit riittäneet luudilla lentelyyn keskittyvän urheilulajin lisäämiseen. Joka tapauksessa puute oli selkeä.

Nyt, reilua vuotta myöhemmin, huispauksen ystävät pääsevät vihdoin ottamaan mittaa toisistaan Harry Potter: Quidditch Championsin muodossa.

Harry Potter: Quidditch Champions eroaa Hogwarts Legacysta siten, että se sijoittuu suoraan Harry Potterin aikakauteen. Harry on pelissä pelattava hahmo, kuten ovat myös Ron, Hermoine, Cedric Diggory, Draco Malfoy, Cho Chang ja monet muut tutut sankarit ja pahikset.

Harry Potter: Quidditch Champions

Kuva: © Warner Bros. Games

Lähdemateriaalille uskollista, pienin muutoksin

Nimensä mukaisesti Harry Potter: Quidditch Champions keskittyy huispaukseen, eikä oikeastaan mihinkään muuhun. Huispaus on toteutettu lähdemateriaalia kunnioittaen, mutta pienillä tasapainoa parantavilla muutoksilla. Peliä pelataan kuuden hengen joukkueilla, ja pelipaikkoja ovat Chaser, Keeper, Seeker ja Beater. Pelit päättyvät, kun jompi kumpi joukkue kerää 100 pistettä.

Chaserit eli jahtaajat ovat huispauksen hyökkääjiä, joiden tarkoituksena on saada quaffle eli kaato vastustajan maaliin 10 pisteen arvoisesti. Keeper eli pitäjä on puolestaan maalivahti, jonka tarkoituksena on pitää maali tyhjänä. Beaterit eli lyöjät takovat Bludgerseja eli ryhmyjä vastustajien niskaan tainnuttavasti, ja näitä voi olla joukkueessa vain yksi.

Suurimpana erona kirjoissa ja leffoissa seeker eli etsijä voi ratkaista pelin yksin nappaamalla Snitchin eli siepin, joka on arvoltaan hurjat 150 pistettä. Pelissä sieppi on vain 30 pisteen arvoinen, eikä siis ratkaise peliä.

Huispaus itsessään on toteutettu hauskasti. Kehittäjät ovat onnistuneet löytämään hyvän balanssin lähdemateriaalin ja pelitasapainon väliltä, ja kaikkien pelipaikkojen pelaamisessa on oma viehätyksensä.

Yksinpelaajana voi pelata tekoälyä vastaan kampanjaa, jonka tarinallinen sisältö on löyhää ja kuljettaa pelaajan läpi eri turnausten. Kampanjaa voi pelata myös co-opina (1-3 pelaajaa). Yksinpelissä voi vaihdella lennosta kaikkien roolien välillä, mutta moninpelin puolella pelaaja on lukittu yhdessä ottelussa kahteen rooliin, joista toinen on aina Chaser.

Koska yksinpelisisältö jää laimeaksi, on moninpeli selvästi Harry Potter: Quidditch Championsin suola. Kun peliin pääsee kunnolla sisälle ja pelaa muita hieman kehittyneempiä pelaajia vastaan, on otteleminen hauskaa ja parhaimmillaan ottelut voivat olla hyvinkin tasaisia ja jännittäviä.

Harry Potter: Quidditch Champions

Kuva: © Warner Bros. Games

Huispausta, mutta ei muuta

Vaikka Harry Potter: Quidditch Championsin tarjoama moninpeli on ihan hauskaa, ei se tunnu pitävän ainakaan itseäni otteessaan kovin pitkään. Ottelut alkavat toistaa itseään varsin nopeasti, ja huispauksesta tuskin on uudeksi kilpailulliseksi esports-lajiksi.

Juuri tämän vuoksi Quidditch Champions jättää hieman kylmäksi. Kun tavallinen huispaus alkaa maistua puurolta, ei tarjolla ole mitään muuta. Ilmaisesta battle passista voi kerätä lisää kosmeettisia tavaroita, mutta siihen oheissisältö sitten jääkin.

Graafisesti Quidditch Champions ei ehkä ole aivan omaan mieleeni, ja pidin huomattavasti enemmän Hogwarts Legacyn tyylistä. Hyvänä puolena selkeät grafiikat kuitenkin toimivat vauhdikkaassa moninpelissä.

Ilmaispelattavana pelinä Harry Potter: Quidditch Championsille olisi paljon helpompi antaa mahdollisuus, mutta 30 euron hintapyyntö tuntuu hieman tiukalta. PlayStation-pelaajien kannalta iloisena uutisena peli on ladattavissa syyskuun loppuun asti ilmaiseksi PS Plussan kuukauden pelinä.

Mikäli on suuri huispauksen ystävä, eikä luudilla lentelyyn aio kyllästyä, ei Harry Potter: Quidditch Championsissa ole kuitenkaan mitään suurempaa vikaa. Sunnuntaifanina voi kuitenkin tippua luudan kyydistä kohtuullisen nopeasti, jos huispauskärpänen ei onnistu puraisemaan aivan 150 pisteen arvoisesti.

HARRY POTTER: QUIDDITCH CHAMPIONS

Arvosana: 2,5/5

”Harry Potter: Quidditch Champions tarjoaa sinällään pätevää huispausta, mutta peli alkaa tuntua nopeasti puurolta eikä muuta sisältöä ole.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat