Uusimmat

Älypuhelimen akku ladattiin vuoden ajan vain 80 prosenttiin – näin se vaikutti akun kuntoon

30.09.2024 07:55 Muropaketin toimitus

Laitteen virta-asetuksista voi löytää joskus rajoituksen, joka rajoittaa akun lataamisen esimerkiksi 60 tai 80 prosenttiin saakka. Tällaisia laitteita voivat olla esimerkiksi kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet.

Lienee jo melko yleisessä tiedossa, että akun käyttöikää voi pidentää, jos sitä ei lataa 100 prosenttiin saakka. Akkua ei kannata myöskään jättää täyteen, jos laite on käyttämättömänä.

Viime vuonna myös Apple otti käyttöön akkua säästävän ominaisuuden. Apple iPhone 15 sai asetuksen, jolla akun latauksen voi rajoittaa esimerkiksi 80 prosenttiin kokonaiskapasiteetista.

MacRumorsin Juli Clover kokeili vuoden ajan, miten 80 prosentin rajoitus vaikuttaa akun kuntoon. Ero hänen kollegoidensa iPhone 15 -puhelimien akkuihin ei vuoden jälkeen ollut valtava, mutta kuitenkin merkitsevä.

Cloverin mukaan hänellä oli vuoden käytön jälkeen neljä prosenttia enemmän maksimiakkukapasiteettia verrattuna hänen kollegoidensa puhelimiin.

Clover ei silti ole varma, oliko 80 prosentin asetuksen käyttäminen vaivan arvoista. Clover kuitenkin arveli, että suurimmat hyödyt tulevat esiin vasta kahden tai kolmen vuoden käytön jälkeen.