Uusimmat

Guitar Hero II (PS2, 360)

13.04.2007 12:32 Jukka O. Kauppinen

Voi näitä onnen päiviä. Ensin SingStar-laulupelit toivat vauhtia ja elämyksiä laulajakansalle, sitten Guitar Hero saapui tosi rokkimiesten ja –naisten iloksi. Kitaran muotoinen peliohjain osoittautui täydellisen vastustamattomaksi rock-pelin lisukkeeksi.

Pelin jatko-osa, puolisen vuotta sitten PlayStation 2:lle julkaistu Guitar Hero II jatkoi tutulla iloisella linjalla uusien biisien kera, ja nyt meininkiä viritetään entisestään Xbox 360:lla. Tarjolla on uusia ominaisuuksia, biisejä ja ennen kaikkea uusi, upea kitara.

Ja kitara soi…

Guitar Hero –pelien vetovoima selittyy hienolla kappalevalikoimalla ja leikkikitaran luomalla oikean soittamisen fiiliksellä. Vaikka pelaaminen onkin käytännössä rytmipelaamista, jossa täytyy napsutella kitaraohjaimen nappeja pelin ruudulla antamien ohjeiden mukaan oikealla hetkellä, niin puuha tuntuu oikealta soittamiselta. Pään huijaaminen on helppoa, kun kädet vilistävät kaulasta roikkuvalla leikkikitaralla ja jalka vippasee biitin tahtiin.

Mikä mainiointa, pelien äänimaailma luo pelaajan ympärille kuvaelman rock-konsertissa soittamisesta. Yleisön taustakohina ja innostunut kannustus ovat pieniä asioita, joilla on suuret seuraukset. Pelaaja innostuu, uppoaa musiikin maailmaan ja seilaa nautinnollisesti musiikin aalloilla yrittäessään soittaa pelin kappaleet mahdollisimman taitavasti.

Guitar Herojen pelaaminen onkin tasapainoinen sekoitus videopelaamista, musiikista nauttimista ja silkkaa huvittelua. Tämä ei ole perinteisen pelin kaltaista yrittämistä ja pusertamista, vaan hienosti erilaisille pelaajille muuntuvaa iloittelua musiikin parissa. Kitaraa veivaa iloisin mielin ja lukuisat hauskat ideat, kuten kitaran heittäminen pystyyn yleisön miellyttämiseksi ja pistekertoimien nostamiseksi kattoon, tuovat hurvitteluun pikanttia lisää.

Hauskinta puuha on tietysti kaverin kanssa. Soittaminen sujuu sekä yhteistuumin jammaillen että keskenään kilpaillen. Hauskasti toinen voi soittaa kitararaitaa, toinen bassoa. Kaverien kanssa virtuaalisoittaminen on yksi hauskimmista huveista, mitä pieni ihminen voi tehdä, uskokaa pois.

Seuraavan sukupolven kitarointia

Xbox 360:n ja PlayStation 2:n versiot Guitar Hero II:sta ovat pääpiirteiltään toistensa kaltaiset. Molemmissa rämpytetään leikkikitaraa ja soitetaan tunnettuja biisejä. Ensimmäiseen Guitar Heroon nähden peliä paikoittain hieman helpotettu, paikoittain laajennettu. Biisit voivat esimerkiksi olla kovilla vaikeustasoilla aiempaa monimutkaisempia ja kaksinpeliä on parannettu tuntuvasti.

Entä mitä uutta tuore Xbox-versio tarjoaa? Kannattaako Pleikkakitaroijan hankkia peli uudestaan toiselle koneelle?

Oikeaa vastausta ei taida olla. Xbox-versiossa on nippu uusia kappaleita, jotka saattavat olla riittävä syy joillekin vanhan rockin ystäville. Jotkut saattavat innostua uudesta kitarasta.

Ainakin kirjoittajalle odotetuin ominaisuus oli Xbox Live –palvelun hyödyntäminen ja lisäsisällön lataaminen verkosta. Ajatella, uusia biisejä voisi ladata netistä pelin julkaisunkin jälkeen. Kuumetta nostattivat myös lupaukset, että Guitar Hero II:n Xbox-versioon tulee enemmän Marketplacelta ostettavaa sisältöä kuin mihinkään muuhun Xbox-peliin.

Vaan kurjuus. Ahneus iski. Marketplacelle on jo julkaistu ensimmäiset biisisetit, jotka ovat kyllä sinänsä hyviä – teknisesti. Ensimmäisestä Guitar Herosta tutut kappaleet on käännetty 5.1 surround –tilaääniksi ja niihin on lisätty Guitar Hero II:n uudet moninpelitilat. Mutta se hinta. 500 Xbox-pistettä eli siinä kuutisen euroa per kolme biisiä, ei ole reilua. Olin odottanut kiihkeästi lisäbiisejä mutta ei näitä raaski näillä hinnoilla ostaa. Ehkä hinnoittelun taustalla on levy-yhtiöiden rojalteja tai ties mitä, mutta pari euroa per biisi on liikaa, olkootkin interaktiivisia surround-elämyksiä eikä vain nettikaupasta ostettuja mp3-biisejä. Jos kaikki Guitar Hero ykkösen kappaleet julkaistaan Marketplacella vastaavasti hinnoiteltuna saa pelaaja maksaa yli 80 euroa. Ei kiva. Ei kiitos. Ainakin meikäläisen ”ostan kaikki lisäbiisit” –suunnitelma lensi roskikseen, sen sijaan jokainen biisisetti harkitaan nyt todella tarkoin.

Toinen Xbox Liven mahdollistama erikoispiirre ovat pistetilastot. Pelaajat voivat seurata edistymistään ja soittotaitoaan niin koko maailman kattavista kuin oman kaveripiirin pistetilastoista. Tilastoista voi katsoa niin kokonaispisteitä kuin yksittäisten biisien soitantoa. Ne voi myös filtteröidä näyttämään vain edellisen viikon tulokset. Soitteluun tulee kieltämättä melkoista lisävibaa, kun omaa etenemistään voi seurata näin tarkoin ja näkee täsmällisesti miten kaverit pärjäävät ja kuka soittaa minkäkin biisin parhaiten. Meikäläisen suuri tavoite on pysytellä parhaan kymmenen prosentin joukossa Deep Purplen Hush-biisin soittajista.

Entäs se kitara? PlayStation 2 –kitarat on muotoiltu Gibson SG –kitaran mukaan, Xbox 360:n kitara on puolestaan Gibson X-Plorer-mallinen. Soittaminen sujuu molemmilla. Jujuhan on tapailla vasemmalla kädellä kitaran varren päässä olevia erivärisiä painikkeita, frettejä, pelin antamien visuaalisten ohjeiden mukaan. Oikealla kädellä rämpsäytellään whammybaria ja sorvataan pitkiin sointuihin säröä vibrakammella. Kyllä näin makealla laitteella kelpaa ottaa taka- tai etukenoa, vispata lettiä ja eläytyä meininkiin.

Tosin Xbox-kitaroissa on ollut ilmeisesti ainakin jonkin verran susikappaleita, joissa vibra ei ole toiminut kunnolla. Viallisen kitaran saaneet ovat kuitenkin voineet vaihtaa itselleen uuden. Lisäksi ohjaimen Xbox-napit on sijoitettu hieman hankalasti. Xbox-virtanappi, nelisuuntainen ristiohjain ja Select/Start-napit ovat siten, että joissakin soittoasennoissa ristiohjain on ikävästi ranteen alla. Pahimmillaan ranne hipaisee ristiohjainta kun kitara veivataan pystyyn, jolloin virhesointu pilaa kertyneet bonukset.

Uuden kitaran jännimpiä piirteitä ovat uudet liittimet. Pohjasta löytyy liitin Xbox-kuulokemikrofonille ja kyljestä jännä plugi, johon ohjekirjan mukaan voi liittää vaikkapa efektipedaalin. Jestas – tämä ei selvästikään jää tähän, Guitar Hero –sarjaan tulee uusia lisävarusteita. Taitavat tekijät valmistautua hyvissä ajoin luvattuun Rock Band –peliin ja moninpeliin internetin yli. Tästä tulee jännää.

Mainitaan nyt vielä lyhykäisesti pelin tekniikastakin. Jep, 360-versio tukee tietysti HD-tarkkuuksia ja grafiikassa on hieman parannuksia, uusia valoefektejä ja enemmän yksityiskohtia. Mutta ei tätä grafiikan tai visuaalien takia pelata, eihän?

Ja rokki soi

Xboxin Guitar Hero II –pelissä on hyvät puolensa PlayStation 2 –versioon nähden. 360-versiota ei välttämättä kannata hankkia jos kitarat löytyvät jo PS2:lle, joskin asiaa kannattaa harkita uudestaan jos lisäbiisien hintaa Marketplacella tarkistetaan. Valitettavasti 360-kitaroita ei tällä hetkellä saa yksittäin, ilman peliä, joten kahdelle kitaralle tulee pakostakin melkoisesti hintaa. Kitara+peli-paketti kun maksaa sen 90 euroa. Aika kova virtuaalikitaristi saa siis olla, jos mielii tässä vaiheessa kahta kitaraa.

Vaan oli versio kumpi tahansa, Guitar Herojen soittelu on todellista nautiskelua. Ei pelaamista vaan sukeltelua musiikin maailmassa. Makukysymykset toki tulevat aina vastaan, eivätkä kaikki kappaleet varmastikaan iske kaikkiin. Mutta on nähty sitäkin, että ihmiset ovat tykästyneet Guitar Heroista löytyneisiin biiseihin, ottaneet selvää yhtyeestä ja tilanneet niiden levyjä. Eli musiikkimakuaan voi laajentaa näinkin.

Tärkeintä Guitar Heroissa ja SingStareissa on niiden tapa tuoda musiikin ja soittamisen ilot lähemmäs tavallisia ihmisiä. Kummassakin voi iloitella itsekseen tai muutaman kaverin kera, kaikessa rauhassa, ilman pelkoa itsensä nolaamisesta. Pelit myös madaltavat kynnystä laittaa itsensä peliin. Näiden avulla onkin voitu elävöittää lukemattomia kotibileitä tai illanviettoja, puhumattakaan videopelejä pelaamattomien ihmisten houkuttelusta pelikonsolin ja leikkisoittimen ääreen. 

Vaikka Guitar Heroissa soittaminen onkin vain leikkiä, on se hämmästyttävän uskottavantuntuista leikkiä. Tässä on niin helppoa vispata kitaraa ja eläytyä musiikkiin. Nautiskella. Toimii.

Ja voi vain kuvitella miten Gibson-kitaratehtaalla hykerrellään – näin hienoa mainosta yhtiön soittopeleille ei saisi kalliillakaan mainoskampanjalla. Kitaramyynnissä ja kitaratuntien suosiossa on varmasti ollut kasvua Guitar Herojen julkaisun jälkeen.

 

Tekijä: Harmonix
Julkaisija: Activision
Testattu: PlayStation 2, Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.guitarherogame.com/gh2/

 

Kommentteja keskustelufoorumilta

Kyllä täytyy sanoa, että rokki pauhas oluen voimalla koko illan. Mahtava fiilis. Äärettömän hyvät saundit lähtee Xboxista, kun se on liitetty optisella johdolla kotiteatterivahvistimeeseen.

Ville_

Kaikkeen tottuu… Kuten esimerkiksi loistavaan äänenlaatuun ja HD-grafiikoihin :)

Skitso

Haettu, ostettu ja pelattu, loistavaa viihdettä!

Mstr

Käsi kramppaa! :)

EvilPreacher

Itse en ole soittanut koskaan kitaraa, mutta tuttavani joka on soittanut kitaraa puolet elämästään testasi Trooperia expertillä ja sai pelattua 57%. Kaveri oppi riffit alusta ulkoa, niin ei tarvinnut edes katsoa telkkariin soiton aikana :) Ja hän pelasi plektraa käyttäen.

Jani Vesslin

 

Guitar Hero II -kappalelistat
Xbox 360 -ekslusiivikappaleet kursiivilla
PlayStation 2 Xbox 360
1. Opening Licks 1. Opening Licks
”Shout at the Devil” – Mötley Crüe ”Surrender” – Cheap Trick
”Mother” – Danzig ”Possum Kingdom” – Toadies
”Surrender” – Cheap Trick ”Heart-Shaped Box” – Nirvana
”Woman” – Wolfmother ”Salvation” – Rancid
”Tonight I’m Gonna Rock You Tonight” – Spinal Tap ”Strutter” – Kiss
2. Amp-Warmers ”Shout at the Devil” – Mötley Crüe
”Strutter” – Kiss 2. Amp-Warmers
”Heart-Shaped Box” – Nirvana ”Mother” – Danzig
”Message in a Bottle” – The Police ”Life Wasted” – Pearl Jam
”You Really Got Me” – Van Halen ”Cherry Pie” – Warrant
”Carry On Wayward Son” – Kansas ”Woman” – Wolfmother
3. String-Snappers ”You Really Got Me” – Van Halen
”Monkey Wrench” – Foo Fighters ”Tonight I’m Gonna Rock You Tonight” – Spinal Tap
”Them Bones” – Alice in Chains 3. String-Snappers
”Search and Destroy” – Iggy Pop and The Stooges ”Carry On Wayward Son” – Kansas
”Tattooed Love Boys” – The Pretenders ”Search and Destroy” – Iggy Pop and The Stooges
”War Pigs” – Black Sabbath ”Message in a Bottle” – The Police
4. Thrash and Burn ”Billion Dollar Babies” – Alice Cooper
”Cherry Pie” – Warrant ”Them Bones” – Alice in Chains
”Who Was in My Room Last Night?” – Butthole Surfers ”War Pigs” – Black Sabbath
”Girlfriend” – Matthew Sweet 4. Thrash and Burn
”Can’t You Hear Me Knocking” – The Rolling Stones ”Monkey Wrench” – Foo Fighters
”Sweet Child O’Mine” – Guns N’ Roses ”Hush” – Deep Purple
5. Return of the Shred ”Girlfriend” – Matthew Sweet
”Killing in the Name” – Rage Against the Machine ”Who Was in My Room Last Night?” – Butthole Surfers
”John the Fisherman” – Primus ”Can’t You Hear Me Knocking” – The Rolling Stones
”Freya” – The Sword ”Sweet Child O’Mine” – Guns N’ Roses
”Bad Reputation” – Thin Lizzy 5. Return of the Shred
”Last Child” – Aerosmith ”Rock and Roll, Hoochie Koo” – Rick Derringer
6. Relentless Riffs ”Tattooed Love Boys” – The Pretenders
”Crazy on You” – Heart ”John the Fisherman” – Primus
”Trippin’ On a Hole in a Paper Heart” – Stone Temple Pilots ”Jessica” – The Allman Brothers Band
”Rock This Town” – Stray Cats ”Bad Reputation” – Thin Lizzy
”Jessica” – The Allman Brothers Band ”Last Child” – Aerosmith
”Stop!” – Jane’s Addiction 6. Relentless Riffs
7. Furious Fretwork ”Crazy on You” – Heart
”Madhouse” – Anthrax ”Trippin’ On a Hole in a Paper Heart” – Stone Temple Pilots
”Carry Me Home” – The Living End ”Dead!” – My Chemical Romance
”Laid to Rest” – Lamb of God ”Killing in the Name” – Rage Against the Machine
”Psychobilly Freakout” – The Reverend Horton Heat ”Freya” – The Sword
”YYZ” – Rush ”Stop!” – Jane’s Addiction
8. Face-Melters 7. Furious Fretwork
”Beast and the Harlot” – Avenged Sevenfold ”Madhouse” – Anthrax
”Institutionalized” – Suicidal Tendencies ”The Trooper” – Iron Maiden
”Misirlou” – Dick Dale ”Rock This Town” – Stray Cats
”Hangar 18” – Megadeth ”Laid to Rest” – Lamb of God
”Free Bird” – Lynyrd Skynyrd ”Psychobilly Freakout” – The Reverend Horton Heat
  ”YYZ” – Rush
  8. Face-Melters
  ”Beast and the Harlot” – Avenged Sevenfold
  ”Carry Me Home” – The Living End
  ”Institutionalized” – Suicidal Tendencies
  ”Misirlou” – Dick Dale
  ”Hangar 18” – Megadeth
  ”Free Bird” – Lynyrd Skynyrd

 

Xbox 360 -version bonuskappaleet

”Raw Dog” – The Last Vegas (Winner of the ”Be a Guitar Hero” Contest)
”Arterial Black” – Drist
”Collide” – Anarchy Club
”Drink Up” – Ounce of Self
”Elephant Bones” – That Handsome Devil
”Fall of Pangea” – Valient Thorr
”FTK” – Vagiant
”Gemini” – Brian Kahanek
”Push Push (Lady Lightning)” – Bang Camaro
”Laughtrack” – The Acro-brats
”Less Talk More Rokk” – Freezepop
”Jordan” – Buckethead
”Kicked to the Curb” – Noble Rot
”Mr. Fix-it” – The Amazing Royal Crowns
”The New Black” – Every Time I Die
”One for the Road” – The Breaking Wheel
”Parasite” – The Neighborhoods
”Radium Eyes” – Count Zero
”Red Lottery” – Megasus
”Six” – All That Remains
”Soy Bomb” – Honest Bob and the Factory-to-Dealer Incentives
”The Light That Blinds” – Shadows Fall
”Thunderhorse” – Dethklok
”Trogdor” – Strong Bad
”X-Stream” – Voivod
”Yes We Can” – Made in Mexico

Marketplacella julkaistut Xbox 360 -version lisäkappaleet

Guitar Hero Track Pack 1
”Bark at the Moon” – Ozzy Osbourne
”Hey You” – The Exies
”Ace Of Spades” – Motörhead
Guitar Hero Track Pack 2
”Killer Queen” – Queen
”Take It Off” – The Donnas
”Frankenstein” – The Edgar Winter Group
Guitar Hero Track Pack 3
”Higher Ground” – Red Hot Chili Peppers
”Infected” – Bad Religion
”Stellar” – Incubus

Lue lisää eDomesta

Guitar Hero (PS2)

Guitar Hero – haluatko olla kitarakuningas?

Guitar Hero II – haastattelussa kitarasankari Ted Lange

Uusi bändi, vanhat kitarat

Guitar Heroa myös kuusnelosella

Unohda Guitar Hero, perusta rokkibändi

Guitar Hero -uutispläjäys

Kitarasankarointia rockfestivaaleilla

Kitara, taivas ja toimittajat

 

Parasta rokkia tehtiin...

Katso tilanne vastaamatta