Uusimmat

Forza Motorsport 2 (360)

15.06.2007 14:00 Simon Elo

Katsomosta kuuluu kohahdus – mutka menee pahasti pitkäksi ja  ajan täysillä päin rengasvallia uunituoreella Eagle Talonillani. Etuosa painuu aavistuksen verran  sisään, tuulilasi hajoaa,  iskunvaimentimet vaurioituvat ja moottori ei enää kehrää terhakasti. Sen siitä saa kun laittaa vaurionmallinnuksen simulaatiolle.

 Konsolimaailmassa Gran Turismo ja Forza Motorsport herättävät heti autofanaatikkojen mielenkiinnon. Altavastaajana taistoon lähteneen Forzan ensimmäinen osa herätti mielenkiinnon, mutta ei pystynyt pitämään sitä yllä. Toinen osa ammentaa entistä enemmän filosofiaa Pokémonista. Hirviöeläinten keräilemisen sijaan hamutaan autoja, mutta idea on sama – kaikki on saatava, hinnalla millä hyvänsä.

Riisikuppeja ja amerikanrautoja

Kerättäviä autoja on yli 230 kappaletta, tietenkin tunnetuilta valmistajilta. Mukana ovat muun muassa Ferrari, Porsche, Nissan, Volkswagen, General Motors ja Lamborghini. Keskiössä on uratila. Ensimmäisen osan tapaan aluksi valitaan maanosa sekä vaikeusaste, sen jälkeen ostetaan sopiva kärry. Alussa ostettavat autot määräytyvät maanosan mukaan.

Vaikeusastetta voi säätää yksityiskohtaisesti milloin tahansa, joten simulaatiota kammoksuvat voivat huokaista helpotuksesta. Ajonautinnon voi räätälöidä mieleisekseen säätöjä rukkaamalla. Esimerkiksi simulaatiotason vaurionmallinnus estää tehokkaasti huolettoman kolaroinnin – kaara ei yksinkertaisesti lähde liikkeelle kunnon tällin jälkeen. Itse jätin ajoavuista päälle vain luistoneston ja automaattivaihteiston.

Kisoissa menestymällä ansaitaan rahaa, jolla voi paitsi ostaa asioita, myös nostaa kuskin ja auton seuraavaan maineluokkaan. Mitä korkeampi vaikeustaso, sitä enemmän pätäkkää. Maineluokitusta nostamalla voi solmia sopimuksia auton- ja osien valmistajien kanssa, jolloin pelaaja saa talliinsa uusia autoja ja tuntuvia alennuksia niin autoista kuin tarvikkeista.

Päivittämällä voittoon

 Autoilla on teholuokitus, mutta saman rättisitikän käyttö usean tason kisoissa on mahdollista osien päivittämisen ansiosta. C-luokan Honda Civicin voi nostaa useamman tason ylöspäin vaihtamalla muun muassa vaihdelaatikon, sytytystulpat ja jarrulevyt. Näin samalla muistorikkaalla opiskeluajan riisikupilla voikin ajaa todella pitkään useassa eri sarjassa. Auton ulkoasua voi myös muuttaa radikaalisti, jos se ei miellytä. Personallista jälkeä saa helposti.

Renkaita mietittäessä päätetään niiden pintakoostumus, koko ja leveys. Rengasmateriaalit menevät valmistajien, kuten Pirellin ja Bridgestonen, mukaan. Toisen valmistajan renkaat esimerkiksi kuluvat nopeammin, mutta omaavat paremman pidon. Vanteiden vaihtaminen ei ole vain kosmeettista, vaan se vaikuttaa auton kokonaispainoon.

 Forza 2 ei ole Xbox 360:n upeimpia pelejä, mutta pyörii sulavasti 60 kuvaa sekunnissa. Autot likaantuvat ja ryttääntyvät erittäin realistisesti. Yhdessäkään niistä ei ole ohjaamonäkymää, mutta toisaalta sen lisääminen olisi todella suuri työ. Moottorit murahtelevat uskottavasti ja musiikkivalikoima sopii kuin nakutettu. Kaikki on palvelemassa parasta mahdollista autourheilun simulaatiota. Tosin yöllä ja sateessa ajettavat kisat loistavat poissaolollaan.

Vielä kerran, pojat

Jokaisella tekoälykuskilla on nimi, kansallisuus ja persoonallisuus. Häikäilemätön ja aggressiivinen italiaano M. Rossi jää varmasti monella mieleen. Uratilan eteneminen on loogista ja kaikki tapahtumat selitetään, joten vähemmän pelaavatkin pysyy kärryillä. Erityisen kätevä on kisan jälkeinen pikavalikko, jossa näytetään sen hetkinen rahatilanne ja mitä pelaajalta vaaditaan seuraavalle tasolle. Pelaajalle annetaankin aina pieni porkkana, joten vanha kunnon vielä yksi kisa -mentaliteetti on sisäänrakennettu.

 Kaahaaminen tapahtuu monen monituisilla kuuluisilla radoilla, kuten Laguna Seca, Nürburgring, Mugello ja Silverstone. Lisäksi on keksittyjä ratoja, joista yksi sijoittuu New Yorkiin. Aluksi mukaan kaavaillut Brasilian festivaalikaupunki Rio De Janeiron katuradat on tosin jouduttu valitettavasti jättämään pois. Kahdestatoista radasta on yhteensä kymmeniä muunnelmia, mutta yleisilme niiden tulee pian tutuksi. Toivottavasti lisää ajettavaa jaetaan tulevaisuudessa Liven kautta.

Forza 2 ei päästä kuskia helpolla. Sopeutumiskykyä tarvitaan, sillä jokainen automalli on erilainen kokemus. Lisäksi ajettavuuteen vaikuttavat lukuisat asiat, joista merkittävimmät ovat kaarojen virittely ja vauriot. Renkaiden lämpötilakin vaikuttaa varsinkin muutaman kierroksen jälkeen, jolloin pito paranee selvästi. Pelissä päästään lähelle oikean ajamisen tuomaa mielihyvää, mikä on harvinaista.

 Autopelien Oblivion

Yksinpelin lisäksi mukana on kattavat moninpeliominaisuudet. Uratilan tapaan rahaa voi hankkia pelaamalla muita ihmisiä vastaan, mutta kisata voi myös ilman panosta. Tosimiehet näyttävät taitonsa pitkissä turnauksissa. Kisan alkua odotellessa pelaaja voi säätää autoaan ja katsoa menossa olevaa taistoa. Kunnon penkkiurheilutunnelman tarjoaa Forza TV. 

Autojaan voi myös huutokaupata muille pelaajille. Pelaaja voi määritellä huutokauppaan hintavarauksen, huudon keston ja mainosnäkyvyyden. Listalta voi huutaa vaikkapa muiden taiteilemia autoja. Miten olisi kiiltävä Porsche Jessica Alban kuvan kera? Yhteisöominaisuudet on hoidettu mainiosti, sillä jopa pelissä napsittuja kuvia voi tallentaa pelin nettisivuille.

Forza Motorsport 2 onnistui naulitsemaan minut vastaanottimen ääreen. Taskuhirviöistä on kannattanut ottaa mallia, sillä addiktio on paitsi loistavan pelattavuuden, myös palkitsevan uratilan ansiota. Moninpeli ja kaupankäynti toimii saumattomasti. Tekemistä on suoraan sanottuna pirusti. Jää vain yksi kysymys – otetaanko vielä yksi kisa?

 

Tekijä: Turn 10 Studios
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 2 pelaajaa samalla koneella, 2-8 pelaajaa netissä
Pelin kotisivu: http://forzamotorsport.net/

Simon Elo

Toinen mielipide

Kuten totesin jo omassa arvostelussani, ”Itse annan kuitenkin suurimman arvon niinkin vaikeasti määriteltävälle asialle kuin fiilis, elämyksen kokonaisvaltaisuus. Fiiliksessä yhdistyvät kaikki pelin silmin ja korvin havainnoitavat asiat, kuten myös ne joita ei voi kuvailla täsmällisesti numeroin tai sanoin. Tulos on yksinkertaisesti nautinnollinen ja äärimmäisen toimiva. Jopa herkullinen, sikäli mikäli niin voi videopelistä sanoa. Ajelussa on yksinkertaisesti mahtava ilon ja nautinnon tunne, jopa tiukoissa ja hampaat irvessä ajettavissa kisoissa. ”

Allekirjoitan tuon edelleen. Gotham Racing 3:n ja PitStop II:n ohella yksi minuun järeimmin tehonneista ajopeleistä kuunaan.

Jukka O. Kauppinen

Lue lisää eDomesta

Forza Motorsport 2 –ennakko (360)

Forza 2 – silmäniloa ja julkaisujännitystä

Forza Motorsport 2 – haastattelussa pääsuunnittelija Dan Greenwalt

Yleisön pyynnöstä: Forza Motorsport 2 ja Honda CRX

Forza Motorsport -ennakko (Xbox)

Forza Motorsport (Xbox)

Ajopelivuosi 2007 lupaa hyvää konsolikuskeille

 

Xbox 360:n paras ajopeli on...

Katso tilanne vastaamatta