Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Dragon Ball Z, Infinite Undiscovery, Too Human, Narnia, Strong Bad

08.09.2008 17:04 Jukka O. Kauppinen

Mennyt viikko oli arvostelutahdiltaan reipas ja monimuotoinen. Tarjolla on niin seikkailuja, toimintaa, mätkintää kuin myös aivojumppaa. Tervetuloa pelaamisen monimuotoiseen maailmaan!

Dragon Ball Z: Burst Limit (PS3, 360), Infinite Undiscovery (360), Narnian tarinat: Prinssi Kaspian (PC, PS2, PS3, Wii, 360), Professor Kageyama’s Maths Training (DS), Strong Bad’s Cool Game For Attractive People Episode One: Homestar Ruiner (PC, Wii) ja Too Human (360).

Dragon Ball Z: Burst Limit (PS3, 360)

Dragonball on umpihullua perijapanilaista manga-sarjakuvaa, jonka sivuilla seikkailevat monenlaiset sankarit ja pahuuden kätyrit. Sarjakuvasta tuli niin suosittu, että se sai jatkoa sarjakuvien, animesarjojen ja elokuvien muodossa.

Suomessa Dragonball Z -animesarja sai omalaatuista huomiota osakseen pedofiliaväitteiden merkeissä. Sanottiinpa sarjan sisältävän myös rivouksia ja kukkahattutädit halusivatkin kriminalisoida koko roskan. Mutta pitäisikö Dragonballin nimeä kantava tuore mätkintäpelikin kieltää lailla?

Infinite Undiscovery (360)

JRPG-genren edustus uuden sukupolven konsoleilla on vielä kehno. Ainoat vakavasti otettavat edustajat löytyvät Microsoftin Xbox 360 -konsolilta. Lost Odyssey, Eternal Sonata ja Blue Dragon ovat kyllä olleet laadukkaita, mutta niiden innovaatiot ovat rajoittuneet lähinnä graafiseen hiomiseen.

Vaikka olenkin JRPG-maanikko, on näistä peleistä kukin omalla tavallaan jättänyt olon vähän tyhjäksi. Niinpä odotin Star Oceanista ja Valkyrie Profileista tutun tekijäporukan Infinite Undiscoveryä kuin kuuta nousevaa. Ankeasta ennakkohypestä huolimatta harvat julkaistut trailerit näyttivät todella lupaavilta. Mitä valmiista pelistä sitten jäi käteen?

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Maapallolla on kulunut vuosi ensimmäisen Narnia-tarinan lopusta, mutta Narniassa aikaa on kulunut lähes 1300 vuotta. Tänä aikana on tapahtunut paljon. Narniaa hallitsevat telmariineiksi kutsuttu kansa, jonka tekemien kovien vainojen jälkeen Narnian alkuperäisiä asukkaita on niin vähän, että heitä pidetään taruolentoina.

Viimeisenä niittinä ilkeä kuningas Miraz kaappaa valtaistuimen sen lailliselta perijältä, prinssi Kaspianilta. Prinssin opettaja muistaa muinaiset sankarit edelleen ja on löytänyt Susanin jättämän maagisen torven. Kaspian käyttää torvea kutsuakseen entisaikojen kuninkaat Pevensiet takaisin Narniaan, joka kaipaa jälleen heidän apuaan.

Professor Kageyama’s Maths Training (DS)

Brain Trainingin ja muiden samankaltaisten aivopähkinäpelien lyötyä itsensä läpi Nintendo DS:llä on samantapaisia mutta aiheiltaan hieman erilaisia pelejä tipahdellut markkinoille tasaiseen tahtiin.

Viimeisimpien älypelien aaltoa edustaa Professor Kageyama’s Maths Training, joka keskittyy nimensä mukaisesti matematiikkaan. Pelin enemmän tai vähemmän monimutkaisia laskuja pähkäillessä selviää paljonko koulun matematiikantunneilta on jäänyt päähän.

Strong Bad’s Cool Game For Attractive People Episode One: Homestar Ruiner (PC, Wii)

Seikkailupelit ovat nykyään miltei yksinään amerikkalaisen Telltalen harteilla, mikä ei ole sinänsä ollenkaan huono käänne. Firma on nimittäin osoittanut omaavansa leveät ja vahvat hartiat Sam & Maxin ja Bonen kaltaisilla peleillään.

Nyt tiimillä on edessään uusi aluevaltaus, sillä Telltale on laajentanut nettisarjakuvien maailmaan. Strong Bad’s Cool Game For Attractive People osoittaa, että nettisarjakuvat taipuvat tiimiltä yhtä hyvin kuin perinteiset teoksetkin.

Too Human (360)

Too Humania tehtiin aivan alkujaan PlayStation 1:lle. Sitten sitä juonittiin Nintendon GameCubelle. Lopulta peli saapuikin Xbox 360:lle, noin yhdeksän vuoden kehitystyön jälkeen. Kuten voi arvata, pitkä vatvominen ja venynyt kehitystyö eivät tehneet pelille hyvää.

Odotetun megaluokan toiminnallisen roolipelin sijaan Silicon Knightsin luomus on eeppinen tappelupeli, jossa massiivisen taustatarinan vastapainona on vain nälkäinen siika. Karu fakta heti alkuun: pieleen meni.

Artikkelirintamalta poimittua

Fallout 3 – haastattelussa Bethesdan Pete Hines

Nuo ilkeät Bethesdalaiset kamaline juonineen. Mitä he oikein tekevät Fallout 3:lle ja Fallout-sarjalle? Kuule se omin korvin, kun Bethesdan Pete Hines paljastaa sisimpänsä eDomen videohaastattelussa.

Miksi Xbox 360 on Fallout 3:n ykkösalusta? Miksi lisäsisältöjä ei julkaista PS3:lle? Mitä hyvää Bethesda on tuonut pelisarjalle? Miksi peli on toteutettu 3D-grafiikalla eikä isometrisesti? Pitääkö vanhojen Falloutien tunnelmasta nauttinut veteraanipelaaja tästäkin? Kuule myös  omin korvin legendaarinen ”me omistamme Falloutin” -kommentti.

Aarteita pelihistorian hämäristä 4: Gizmondo

V2.fi:n Mikko ja eDomen Jukka kävivät Tampereella huhti-toukokuun vaihteessa järjestetyssä Pelikonepeijoonit-näyttelyssä taltioimassa videolle tarinointia muutamista tietokone- ja pelihistorian kulmakivistä. Videot näytettiin alun perin AssemblyTV:ssä ja nyt ne tulevat, yksi kerrallaan, katsottavaksi molempien sivustojen kävijöille.

Neljäs video kertoo eräästä todella erikoisesta pelivekottimesta. Nimittäin Gizmondo-konsolista. Harva pelilaite on syntynyt ruotsalaisen mafian rahanpesuvälineeksi. Jep, ihan oikeasti.

Minimalistiestetiikkaa 1970-luvun pelikonsolilla

Soveltuuko pelikonsoli multimediateosten toteutusalustaksi? Kolme suomalaista  ohjelmointiharrastajaa kehittää multimediateoksia yhä vanhoille pelikonsoleille. Mutta ovatko tällaiset teokset taidetta vai nörttien omaa huvittelua.

Artikkelissa esitellään näkökulmaa demojen tekoprosessiin tekijän itsensä kautta. Lyhyesti demolla tarkoitetaan reaaliaikaista  multimediaesitystä, jonka kyseisen demon suorittava tietokonelaitteisto ja  -ohjelmisto generoi demon suorituksen aikana. Kyseessä on siis ohjelmoitu teos, joka sisältää kuvaa ja myös mahdollisesti ääntä.

Wiikon wanha: Wasteland, Falloutien esi-isä

Vuonna 1988 julkaistu Wasteland on yhä tänään eräs kaikkien aikojen hienoimmista roolipeleistä. Ainakin minulle. Sen huikea ydintuhon jälkeinen maailma, jännittävä käsikirjoitus ja järisyttävän imaiseva pelattavuus veivät silloin joskus minut mukanaan. Täysin.

Wasteland olikin videopelien vastine Mad Max -elokuvalle. Se oli myös merkittävä ponnahduslauta monelle tekijöistään ja peli jätti jälkensä lukemattomiin myöhempiin videopeleihin.

Popcorn Hour A-100 – kätevä ja äänetön mediasoitin

Mistä hyvä mediasoitin olohuoneeseen? Siinä lukemattomia digitaaliviihteen käyttäjiä askarruttava ongelma. Kunnollisen ja kaikki tarpeet täyttävän mediasoittimen etsintä tuntuu olevan päättymätön urakka. Vaikka markkinoilla on jos jonkinlaisia laitteita, joilla voi katsella videoita, kuvia ja kuunnella musiikkia, niin jokaisessa on omat ongelmansa.

Popcorn Hour on yritys ratkaista tämä pulma. Se on pieneen kuoreen pakattu mediasoitin, jonka kyky toistaa erilaisia mediaformaatteja osoittautui testissä erinomaiseksi. Laitteesta löytyi kuitenkin myös outoja bugeja ja puutteita, joiden johdosta se ei saata soveltua vaativimpien mediaviihteen kuluttajien käyttöön.

Aarteita pelihistorian hämäristä 3: Sinclair Spectrum

V2.fi:n Mikko ja eDomen Jukka kävivät Tampereella huhti-toukokuun vaihteessa järjestetyssä Pelikonepeijoonit-näyttelyssä taltioimassa videolle tarinointia muutamista tietokone- ja pelihistorian kulmakivistä. Videot näytettiin alun perin AssemblyTV:ssä ja nyt ne tulevat, yksi kerrallaan, katsottavaksi molempien sivustojen kävijöille.

Kolmas video kertoo vähintäänkin eräästä kaikkien aikojen tärkeimmistä kotitietokoneista, näet brittiläisestä Sinclair Spectrumista. Spectrum oli Suomessakin yksi 80-luvun suosituimmista mikroista.

Edelliset peliarvostelut

Viikon mielenkiintoisimmaksi pelijutuksi lukijat äänestivät Miikka Lehtosen matkan Age of Conanin maailmaan. Perässä hiipparoi niukalla hävillä samaten Lehtosen analyysi PS3:n kauhupeli Siren: Blood Cursesta.

Age of Conan (PC)

Braid (360)

Buzz Quiz TV (PS3)

Siren: Blood Curse (PS3)

Space Siege (PC)

Mikä viikon arvosteluista kiinnosti eniten?

Katso tilanne vastaamatta