Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: suurennuslasin alla seitsemän uutuuspeliä

05.12.2008 12:45 Jukka O. Kauppinen

Joulun lähestyminen on pitänyt testaajatkin kiireisenä. Niinpä viime arvosteluviikko olikin harvinaisen työntäyteinen, sillä eDome esitteli kokonaiset seitsemän uutta ja mielenkiintoista peliä. Mikä parasta: seassa oli todellisia helmiäkin!

eDomen arvostelussa Guitar Hero: World Tour, Left 4 Dead, Moto GP 08, MotorStorm: Pacific Rift, Red Alert 3, Talvisota: Icy Hell ja The Incredible Maze.

Guitar Hero: World Tour (PS2, PS3, Wii, 360)

Guitar Hero -peli synnytti ilmestyessään aivan uudenlaisen pelityypin. Olisiko kovinkaan moni uskonut, että kalliita erikoisohjaimia käyttävä leikkimusisointipeli voisi nousta näin valtaisaksi hitiksi, jopa käsitteeksi?

Guitar Hero -sarjalla on kuitenkin kova paikka. Edelläkävijän paikka on muuttunut kilpajuoksuksi tasavertaisten haastajien kanssa. Pelisarja on yrittänyt innovoida, mutta ei täytä kaikkia odotuksia uusimmassa osassaan. Haastaja nousi kingiksi, vanha valtias on joutunut luovuttamaan.

Left 4 Dead (PC)

Oli sitten naavapartainen kauhuelokuvien ystävä tai kirkuva, hyperaktiivinen Internet-ääliö, voimme kaikki olla samaa mieltä siitä, että zombit rokkaavat. Varsinkin Dawn of the Dead, joka on – kuten kaikki fiksut tietävät –  länsimaisen sivistyksen huipennus.

Mikä onkaan siis hienompaa kuin päästä itse pelaamaan ihmiskunnan viimeisten selviytyjien saappaisiin, taistelemaan loputonta elävien kuolleiden armeijaa vastaan epätoivoisella pakomatkalla kohti turvaa? Ei paljon mikään.

Moto GP 08 (PC, PS3, 360)

Italialainen Milestone jatkaa kaksipyöräisen parissa tarjoten kaksipyöräisten ystäville jo toisen kilpa-ajopelin muutaman kuukauden sisään. Maailman kovimman kilpasarjan lisenssi on hyödynnetty viimeistä piirua myöten, sillä mukana nähdään kuninkuusluokan ohella molemmat pienemmät kilpailuluokat.

Uuden kehittäjän myötä peli on saanut oikean suunnan, mutta uudistustyö on jätetty puolitiehen.

MotorStorm: Pacific Rift (PS3)

PlayStation 3:n julkaisupelinä ilmestynyt MotorStorm iski pelikansaan myrskyn lailla myyden yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Se oli tervetullut tuulahdus silkkaa peli-iloa jämähtäneeseen kaahailugenreen.

MotorStormissa kisattiin Monument Valleyssa Yhdysvaltojen Utahin ja Arizonan osavaltioiden rajalla. MotorStorm: Pacific Rift vie festivaalisirkuksen Tyynenmeren luonnonkauniille trooppiselle saarelle. Jatko-osan hihasta löytyy liuta muitakin ässiä.

Red Alert 3 (360, PC)

Vaikka Command & Conquer ei olekaan aivan RTS-genren kantaisä, se on silti pelisarja, joka aikanaan nosti tosiaikastrategian massojen tietoisuuteen. Kenties tästä johtuen jokaista sarjan osaa on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Tällä kertaa kuu tosin nousee verenpunaisena, sillä EA palaa takaisin rakastetun Red Alertin pariin. Vaikka moni asia on muuttunut, Red Alert on yhä henkeen ja punavereen saakka Command & Conquer. Vaan onko tämä kehu vai haukku?

Talvisota: Icy Hell (PC)

Talvisota on jännittävä peli. Jopa hyvin erikoinen. Tätä Suomen ja Neuvostoliiton talvista välienselvittelyä kuvaavasta videopelistä voidaan näet olla montaa mieltä. Jonkun mielestä se on kauheaa neuvostopropagandaa. Joidenkin venäläisten mielestä se on valkosuomalaista fasistipropagandaa.

Näin loppumetreillä voitaneen kuitenkin olla yhtä mieltä siitä, ettei kyseessä ole niinkään pikkutarkka historiallinen simulaatio kuin viihdyttävä peli.

The Incredible Maze (Wii)

Kukapa meistä ei olisi joskus kokeillut perinteistä labyrinttipeliä? Metallikuulien ohjaaminen puisen labyrintin on kehittänyt sorminäppäryyttä ja kiristänyt hermoja jo vuodesta 1946 saakka. Sokkelopelin yksinkertainen mutta addiktoiva pelattavuus jaksaa kiehtoa vielä nykypäivänäkin.

Sen jälkeen, kun Marble Madness julkaistiin vuonna 1984 on palloja päästy ohjailemaan myös digitaalisesti jos jonkinlaisten ympäristöjen lävitse. Wiin ohjainten liikkeentunnistus on kuin luotu alkuperäisen peli-idean jäljittelemiseen, joten tilaisuutta käyttää hyväkseen Digital Leisuren WiiWare-tuotos The Incredible Maze.

Edelliset peliarvostelut

Tätä edeltävän viikon arvosteluista lukijat arvioivat mielenkiintoisimmaksi Tero Lehtiniemen esittelyn Lord of the Rings Online: Mines of Moriasta 37 prosentin äänisaaliilla. Toiselle sijalle ylsi Lehtosen näkemys toimintaseikkailu Sacred 2:sta.

Lord of the Rings Online: Mines of Moria (PC)

Sacred 2: The Fallen Angel (PC)

SingStar ABBA (PS2, PS3)

Valkyria Chronicles (PS3)

World of Goo (PC, Linux, Mac, Wii)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta