Uusimmat

Domen arvosteluviikko 46/2010: testissä Gothic 4, Assassin’s Creed, Black Ops, Fable III, Star Wars…

29.11.2010 20:00 Jukka O. Kauppinen

Ohhoh. Arvostelukoosteissa on näemmä lipsahtanut täysin yksi viikko välistä. Viikolta 46 ei ollut ollenkaan arvostelukoostetta, joten sehän täytyy tietysti käsitellä hetimiten ennen kuin kiidämme viime viikon juttujen pariin. Anteeksi hirmusti.

Domen testissä:

  • Arcania: Gothic 4 (PC, Xbox 360)
  • Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)
  • Call of Duty: Black Ops (PC, PS3, Xbox 360)
  • Fable III (PC, Xbox 360)
  • God of War: Ghost of Sparta (PSP)
  • Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker DLC (PC, PS3, Xbox 360)
  • Professor Layton and the Lost Future (DS)
  • Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, Xbox 360)

 

Arcania: Gothic 4 (PC, Xbox 360)

Allekirjoittaneella ja Piranha Bytesin Gothic-roolipelisarjalla pitkä ja vaikeasti selitettävä suhde. Se on samalla ollut alkuajoistaan asti todella viihdyttävä, mutta samalla aiheuttanut lukuisia frustraation hetkiä. Lähinnä kömpelön taistelujärjestelmänsä ja niiden aiheuttamien turhautumisten vuoksi.

Gothic 3 oli tämän lisäksi vieläpä tautisen buginen. Sen pelaamiskuntoon saamiseen vaadittiin vuosien mittaista faniyhteisön väliintuloa. Silti, sarjan kolme ensimmäistä osaa olivat ajatuksellisesti haastavia ja tunnelmallisia pelejä, joiden hieno yleisote antoi syyn ylenkatsoa bugit, kömpelön taistelujärjestelmän ja penniteatteri-tason ääninäyttelyn.

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Assassin’s Creed on pelisarjana ainutlaatuinen. Siinä missä muut pelit keskittyvät usein ihmiskunnan lähihistoriaan tai kaukaiseen tulevaisuuteen, Assassin’s Creed herättää uudelleen henkiin niin 1000 luvun Lähi-idän kuin 1500 luvun Italian.

Mutta niin viehättävä kuin ajatus renessanssin ajassa seikkailusta onkin, sarjan kaksi aiempaa osaa ovat olleet vielä täyttymättömiä lupauksia. Ne ovat olleet eittämättä kelpo pelejä, mutta rakenteellisesti vajaita. Kuinka Brotherhood uudistaa pelisarjaa? Päättyykö jo toisessa osassa alkanut Ezio Audatore de Firenzen matka viimeinkin?

Call of Duty: Black Ops (PC, PS3, Xbox 360)

Kylmä sota on pelimaailmassa varsin vähän hyödynnetty aihe. Tämä on luonnollisesti ihan ymmärrettävää, kun otetaan huomioon se että ilmiö aiheutti konflikteja lähinnä epäsuorasti.

Niin sanotusti päättömän suositun Call of Duty -sarjan uusin vesa kuitenkin astuu tälle vähän hyödynnetylle kentälle, kuvaten konfliktien kulisseissa tapahtuvaa pieni- tahi ei-niin-pienimuotoista kärhämöintiä. Kommunistien kanssa viileä vihanpitokin on parempi kuin lämmin ystävyys, ja Call of Dutyjen hengen tuntien lopputulos onkin nimenomaan cool, ei cold.

Fable III (PC, Xbox 360)

Vallankumous! Miten hieno ja ylväs ajatus! Mieleen tulee välittömästi kuvia kaatuvista patsaista ja barrikadeilla huutavasta kansasta, joka osoittaa hirmuhallitsijalleen saaneensa vihdoin tarpeekseen tämän suorittamasta sorrosta!

Mutta mistä vallankumous saa alkunsa? Tarvitaan kipinä. Se yksittäinen tekijä, joka räjäyttää ruutitynnyrin ja muuttaa mumisevat soraäänet vapauden huudoksi. Fable III:ssa se kipinä olet sinä, mutta se on vasta matkasi ensimmäinen askel.

God of War: Ghost of Sparta (PSP)

Vaikka God of War III olikin varsin näyttävä viimeinen osa Kratoksen verentäyteiselle kostotrilogialle, Sony ei ole päästänyt pelisarjaa vielä haudan lepoon. Ready At Dawn sai näet tehtäväkseen sarjan tuomisen vielä kerran PSP:lle.

Lopputulos hämmästyttää näyttävyydellään, mutta peli itsessään ei yllätä.

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Mass Effect 2 oli minulle vuoden 2009 suurin julkaisu. Pelissä kaikki tuli yhteen: oiva taistelumekaniikka, kiinnostava juoni sekä elävä maailma. Puhumattakaan Mirandasta. Valitettavasti toinen osa sekoitti pakkaa tarinan kerronnan puolesta, ja jotkut ensimmäisen osan pidetyimmistä hahmoista eivät olleet enää pelattavissa. Suurin pettymys lienee ollut monelle sinisen kaunottaren Liaran menettäminen.

DLC-laajennus Lair of the Shadow Broker saapuu tätä puutetta. Se alkaa kuten niin moni muukin Mass Effect 2:n sivutehtävistä…

Professor Layton and the Lost Future (DS)

Roolipelien lisäksi japanilainen Level 5 -firma on kunnostautunut Professor Layton -puzzlepelien tekijänä. Korkeahattuisen professori Laytonin ja tämän apulaisen Luken seikkailut ovat vieneet kaksikon ratkomaan aivopähkinöitä mitä moninaisimpiin paikkoihin.

Sarjan uusin, Lost Future -lisänimellä kulkeva osa on Layton-sarjan peleistä ehdottomasti kunnianhimoisin ja ominaisuuksiltaan kehittynein. Onko taika silti säilynyt?

Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, Xbox 360)

Star Wars on eittämättä yksi maailman tunnetuimpia ja samalla myös lypsetyimpiä mediabrändejä. Pelkästään erilaisia Star Wars pelejä lisäosineen on tehty vuosien saatossa lähemmäs sata, tason vaihdellessa täydellisestä sonnasta pelimaailman klassikoihin. Tuttu nimi ei siis ole mikään tasaisen laadun tae.

Alkuperäinen Force Unleashed ei ollut mikään universaali arvostelumenestys, mutta upposi kansaan kuin häkä ja möi huomattavan hyvin. LucasArts laittoi luonnollisesti lypsykoneen taas laulamaan ja tuloksena on Tähtien Sota –saagan uusin teos, Star Wars the Force Unleashed II.

Edelliset peliarvostelut

Edeltävän arvosteluviikon tarjoiluista mielenkiintoisimmaksi lukijat äänestivät Tero Lehtiniemen ennakon Dragon Age 2 -roolipelistä 63 prosentin äänisaaliilla.

Armored Brigade -ennakko (PC)

Dragon Age 2 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Just Dance 2 (Wii)

Saw II (PS3, Xbox 360)

Vanquish (PS3, Xbox 360)

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli…

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat