Arvostelu: Deadpool on törkeän hauska supersankarielokuva
Ensi-ilta: 12.2.2016
Alkuperäisnimi: Deadpool
Ohjaus: Tim Miller
Käsikirjoitus: Rhett Reese & Paul Wernick
Pääosissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T. J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand, Andre Tricoteux & Leslie Uggams
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Deadpool sai vihdoinkin arvoisensa elokuvan
Arvostelija: Tatu Junni
Vuosia siihen meni, mutta nyt Deadpool, Marvelin supersankarikatraan musta lammas, on vihdoinkin saanut oman elokuvan.
Vaikka Rob Liefeld ja Fabian Nicieza loivat Deadpoolin jo 1990-luvun alussa, ei Wade Wilson ole seikkaillut Suomessa kuin Sarjakuvalehti 10/1996:ssa ja parin muun tarinan sivuhahmona. Suupaltti palkkatappaja onkin tullut paremmin tutuksi videopelinsä ja nettimeemien kautta. Viime kuukausien aikana Deadpoolia on esitelty ahkerasti hyvin omaperäisen mainoskampanjan kautta, jota on tälläkin sivustolla seurattu mielenkiinnolla.
Joidenkin mukaan Deadpool esiintyi jo vuoden 2009 X-Men Origins: Wolverine -elokuvassa, mutta tämä nyt on tietenkin jotain mielenköyhien huru-ukkojen hourailua. On vain sattuman kauppaa, että Gavin Hoodin parjatussa supersankariseikkailussa piipahtaneella hahmolla oli sama nimi ja näyttelijä kuin perjantaina ensi-iltansa saavassa elokuvassa.
Neljättä seinää potkivaa, poliittisesti epäkorrektia ja ääriväkivaltaista Deadpoolia saatiin odottaa valkokankaalle pitkään. 20th Century Foxin pamput kun eivät uskoneet, että hahmosta saisi kunnon elokuvaa. Väite filmatisoinnin vaikeudesta on outo, sillä menestyselokuvia on tehty jopa spermaklimppejä tihkuvasta ripulista. Kyllä Hollywoodissa osataan!
Vasta Tim Millerin ohjaamassa toimintakomediassa Deadpool esittäytyy koko komeudessaan. Nyt hahmo on sarjakuville uskollisesti suupaltti sekopää, joka pulisee kuin Hämähäkkimies parhaina päivinään, eikä unohda jutustella välillä myös katsojille. Pilkkakirvestä saavat kalloon jo mainitun Wolverine-elokuvan lisäksi koko supersankarigenre, mutta myös pääosan esittäjä Ryan Reynolds, X-kollega Hugh Jackman ja Hollywoodin tuotantokoneisto.
Niin, ja IKEA.
Itseironinen ja -tietoinen ote käy ilmi jo Deadpoolin alkuteksteistä ja on vahvasti läsnä aina lopputekstien jälkeiseen kohtaukseen. Siinä välissä katanat heiluvat, ruumiinjäsenet lentävät ja veri virtaa. Tarjolla on siis juuri sitä, mitä Deadpool-fanit ovat toivoneet. Rhett Reese ja Paul Wernick ovat raaputtaneet antisankarista esiin olennaisen ja ensikertalainen Tim Miller ohjannut Zombielandistakin tutun parivaljakon käsikirjoituksen pohjalta mainiota viihdettä. Ryan Reynolds laittaa itsensä upealla tavalla likoon Deadpoolin pääosassa. Tämä on elokuva, josta hänet tullaan muistamaan.
Deadpool tehtiin kohtalaisen vaatimattomalla budjetilla (50 miljoonaa dollaria). Hyvä niin. Kerrankin käsissä on supersankarielokuva, joka ei tukehduta katsojaansa loputtomilla efektiryöpyillä, vaan tarjoaa räävitöntä rosoa ja räminää. Toisin sanoen Deadpool on yllätyksellinen superseikkailu – ainakin kilpailijoihinsa nähden. Ja toisin kuin Foxin muut mutanttifilmit, Deadpool on ikärajaltaan K16 – ja tuo ikäraja on täysin ansaittu. Pelkästään paljasta pintaa ja seksiä riittää enemmän kuin kaikissa muissa X-Men-elokuvissa yhteensä.
Juuri silottelemattomuutensa takia Deadpool ei ole kaikkien elokuva. Se sisältää reippaasti väkivaltaa, alapäähuumoria ja popkulttuuriviittauksia, jotka eivät kaikille aukea. Myös X-Men-elokuvien on paras olla hallussa edes välttävästi ennen teatteriin astumista, sen verran vahvasti mutanttijengiin viitataan.
Ja vaikka puolelleen voittikin, ei Deadpool vanhalle Marvel-fanillekaan ihan kympillä kolissut.
Elokuvan svengi on hyvä, mutta sen tarina hieman liikaa syntykertomuksen vanki. Eivätkä ihan kaikki vitsit tai toimintakohtauksetkaan kehuja ansaitse. Lisäksi Ryhmä-X:n sielukkaimpiin hahmoihin kuuluvan Piotr Nikolaievitch Rasputinin eli Kolossin latistaminen koomiseksi kevennykseksi sai pienen nörtin sisälläni puimaan nyrkkiä.
Pienistä kauneusvirheistään huolimatta Deadpool on hauskin supersankarielokuva, jonka olen nähnyt. Pressinäytöksissä on usein jopa komedioiden kohdalla tunnelma kuin kirkossa. Tällä kertaa salista kuului repeilyä säännöllisesti alusta loppuun. Jo se kertoo, että nyt on tarjolla jotain poikkeuksellista.
PlusMiinusNolla
+ Sarjakuville uskollinen
+ Ryan Reynolds
+ Räävittömän hauska
– Kolossi-parka