Uusimmat

Arvostelu Megalodon on jättihaileffaksi aivan liian veretön

29.08.2018 19:35 Aki Lehti

Studio ei taaskaan uskalla ottaa kesäviihde-elokuvan kanssa minkään sortin riskejä ja on leikannut Megalodon-turbotappajahain hyökkäyksestä pois kaiken veren ja väkivallan.


Ensi-ilta: 31.8.2018 / Alkuperäisnimi: The Meg / Ohjaus: Jon Turteltaub / Käsikirjoitus: Dean Georgaris, Jon Hoeber & Erich Hoeber perustuen Steven Altenin romaaniin / Pääosissa: Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose, Winston Chao & Page Kennedy / Pituus: 114 minuuttia / Ikäraja: K12


Ensin hyvät uutiset: Jason Stathamin tähdittämä The Meg eli Megalodon ei ole lainkaan niin pöljä elokuva kuin mitä trailerit antoivat ymmärtää.

Sitten huonot uutiset: Jason Stathamin tähdittämä Megalodon ei ole lainkaan niin pöljä elokuva kuin mitä trailerit antoivat ymmärtää.

Juonta en aio tässä toistaa, sillä se on täysin epäolennainen asia. Infoksi riittää se, että Megalodon on megamäiske, jossa esihistoriallinen jättihai ja Jason Stathamin pälvikalju kohtaavat toisensa. Elokuva ottaa itsensä tahallisesti turhan vakavasti ja on täynnä tietoisen huonoja vitsejä.

Kirjoitettuna premissi kuulostaa suunnilleen maailman parhaalta viihteeltä, mutta sitä se ei valitettavasti ole.

Megalodon on korkeintaan keskinkertainen, teini-ikäisille suunnattu ja b-luokan monsterimättöjä apinoiva pläjäys, joka on kuitenkin maksanut järjettömiä summia. Kuivan huumorin toimintatähti Statham on oikea mies pääosaan, mutta hän itse paljasti jo elokuun alkupuolella, mikä on Megalodonin suurin ongelma.

Colliderin haastattelussa Jason Statham kertoi rohkeasti, ettei ole tyytyväinen valmiiseen elokuvaan. Statham mainitsi Megalodonin olevan mielestään ihan hauskaa kesäviihdettä, mutta ihmettelee samalla, mihin jäivät kaikki väkivaltaiset kohtaukset, veri ja gore.

Alkuperäinen käsikirjoitus oli Stathamin mukaan aivan erilainen. Hän kertoi ohjaaja Jon Turteltaubin kuvanneen lukuisia raakoja kohtauksia, jotka on pätkitty ilmeisesti melkein kaikki pois valmiista versiosta. Ohjaaja itse avasi Bloody Disgusting -sivuston haastattelussa syitään suostua studion vaatimuksiin leikata leffasta K12-versio.

Megalodonin budjetti oli noin 150 miljoonaa dollaria. Kun markkinointi lasketaan mukaan, hintalapussa seisova summa on todennäköisesti yli 300 miljoonaa taalaa, ehkä enemmänkin. Rahamiesten näkökulmasta on siis aivan ymmärrettävää, miksi he halusivat haihölmöilystä kevyen kesähömpän, eikä lapsilta kiellettyä kauhumässäilyä, jossa jättihirviö repii ihmisiä palasiksi.

Sekä ohjaaja Turteltaub että varsinkin Statham vaikuttavat pettyneiltä päätökseen. He eivät ole ainoita, sillä Megalodon olisi aivan taatusti parempi elokuva, jos se olisi edes jollain tasolla pelottava. Nyt riehuva jättihai lähinnä naurattaa, mutta aivan vääristä syistä. Komedialliset kohtaukset saavat korkeintaan hymähtämään muutamaan otteeseen.

Valitettavasti Megalodonista ei ole Jon Turteltaubin mukaan luvassa rankempaa versiota edes blu-ray-julkaisuna, koska sen tekeminen valmiiksi olisi liian kallista.

Jotkut studiopampuista eivät näytä edelleenkään tajuavan, että suurelle yleisölle suunnatulla väkivaltaisen pöhköllä tai jopa rehellisen pelottavalla K16-elokuvalla on nykypäivänäkin aivan mahdollista tienata vallan mainiosti, kuten esimerkiksi vaikkapa Deadpool-elokuvat, Se-kauhuhitti tai vaikkapa Logan-leffa ovat osoittaneet.

Jos Statham ja liuta muita näyttelijöitä ottamassa yhteen valtavan tietokonehain kanssa kiinnostaa tällaisena, niin suosittelen katsomaan tämän teatterissa mahdollisimman isolta kankaalta ja tällä kertaa poikkeuksellisesti 3D-versiona. Kolmiulotteisena leffan moniin kohtauksiin tulee mukavasti lisää synkkyyttä, mutta ei niin paljon että se olisi liian pimeä tai tapahtumista olisi vaikea saada selvää. Vedenalaiset kohtaukset näyttävät hiton hienoilta ympäriinsä uiskentelevien otusten ja ilmakuplien kera, ja syvyysvaikutelma toimii.

Pitkästä aikaa 3D-efektit vedetään varsinkin loppupuolella överiksi, ja huomasin yrittäväni väistää useampaankin otteeseen kankaalta katsojaa kohti lentävää tavaraa. Hai itse näyttää välillä aivan onnettomalta tietokonetauhkalta, jota ei onneksi huomaa niin helposti 3D-kakkulat kasvoilla.

Jossain rinnakkaisulottuvuudessa Megalodon on taatusti paljon parempi teos, jota studio ei ole päässyt pilaamaan. Meidän todellisuudessamme se on keskinkertaisuuden multihuipentuma, joka ei harmittavasti ole tarpeeksi huono tai tarpeeksi hyvä ollakseen oikeasti hauskaa viihdettä.

MEGALODON

 

”Megalodon ei ole tarpeeksi tyhmä, eikä tarpeeksi vakava jättimonsterikauhuelokuvaksi. Lapsille tarkoitettuna versiona CGI-hai lähinnä haukotuttaa ainakin aikuista katsojaa”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat