Uusimmat

Arvostelu: Kick-Ass-tähden 5. aalto on epätasainen scifi-sekasotku

29.03.2016 12:59 Aki Lehti

fifthwavesmallEnsi-ilta: 1.4.2016.
Alkuperäisnimi: The 5th Wave
Ohjaus: J. Blakeson
Käsikirjoitus: Susannah Grant, Akiva Goldsman & Jeff Pinkner
Pääosissa: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siff, Alex Roe, Maria Bello, Maika Monroe & Liev Schreiber
Pituus: 122 min
Ikäraja: K12
Idea: Vain nuoret voivat pelastaa maailman avaruusolioilta.
Arvostelija: Aki Lehti

2

Chloë Grace Moretz on taitava nuori näyttelijätär, mutta hänkään ei onnistu pelastamaan epätasaista scifi-toimintadraamaa, jossa avaruusoliot hyökkäävät. Lupaavasti alkava elokuva sekoittaa Independence Dayta ja The Roadia, kunnes muuttuu yht’äkkiä kohdeyleisöään tyhmänä pitäväksi nuorisoelokuvaksi.

Young Adult, eli nuorille aikuisille suunnattujen YA-elokuvien buumin alkuvaiheessa muutama vuosi sitten olin todella innoissani. Vihdoinkin nuorisolaisille oli tarjolla elokuvia, jotka herättivät kysymyksiä ja pakottivat ajattelemaan. Eniten iloitsin siitä, että dystopiakuvausten kautta teinit löytävät genren klassikkokirjojen pariin. Moni onkin taatusti tarttunut vähän vartuttuaan Uljas uusi maailma-, Vuonna 1984-, ja Fahrenheit 451 -kirjoihin.

Leffapuolella genren teokset ovat olleet viimeistään Divergent-sarjan ensimmäisen osan jälkeen pelkkää rahastusta ja kohdeyleisönsä aliarviointia. Jopa Nälkäpeli-sarjasta tuli ähky, varsinkin viimeisen elokuvan, eli Matkijalinnun kakkososan kohdalla.

Tunnustettakoon, että en tiennyt 5. aalto -elokuvasta etukäteen yhtikäs mitään muuta, kuin sen pääosassa olevan Chloë Grace Moretzin ja genren olevan jonkin sortin avaruusoliot hyökkäävät -scifin. En ollut nähnyt edes elokuvan traileria tai tiennyt sen perustuvan Rick Yanceyn saman nimiseen kirjaan.

Näistä lähtökohdista 5. aallon ensimmäiset 45 minuuttia lupasivat muutamista kliseistä ja kököistä tietokonetehosteista huolimatta oikein hyvää. Elokuvan alkupuoliskosta ei välttämättä edes tajua katsovansa YA-leffaa.

Hetken verran ehdin jo innostua.

Olisiko tämä vastaava tapaus kuin parin vuoden takainen todellinen yllättäjä, Tom Cruisen Edge of Tomorrow -toiminta-scifi? Tompan Päiväni murmelina -pastissi oli hetkittäin hauska, mutta 5. aalto vaikuttaa reilusti vakavammalta, The Road -vaikutteiselta kuvaukselta ihmiskunnan tuhosta.

Ainakin ensimmäinen kirja Yanceyn trilogiasta on käsittääkseni oikein hyvä teos, kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä. Se on pakko lukea nyt leffan nähtyäni, sillä haluan saada selville millaiseen tekstiin tämä todella epätasainen elokuva perustuu.

Lähtökohdiltaan 5. aallon dystopia eroaa muista saman kohderyhmän kirjoista. Uhka ja vihollinen ei ole luonnonkatastrofi tai uusi maailmanjärjestys. Vaara vaanii taivaalla, kun Maapallon kiertoradalle ilmestyy avaruusalus, johon ei kuitenkaan saada minkäänlaista kontaktia. Kenelläkään ei ole käsitystä aluksen matkustajista, joita kutsutaan vain nimellä Toiset.

Tarina kerrotaan Moretzin näyttelemän 16-vuotiaan Cassien silmin. Hänen kertojaäänensä lukee ääneen päiväkirjamerkintöjä, jotka selittävät kuinka Toiset tuhoavat melkein koko ihmisrodun.

Ensiksi alienit katkaisevat sähköt koko planeetalta. Toinen aalto on kirjaimellisesti aalto, tsunami joka pyyhkäisee kaikki rannikkokaupunkit ja valtavan määrän ihmisiä mukanaan. Kolmas aalto on muunneltu lintuinfluenssa, jota vastaan ei ole rokotetta, mutta jolle mitättömän pieni määrä ihmisiä on immuuneja. Neljäs aalto tuo Toiset ihmisten joukkoon. Ympäriinsä hiippailevat ja eloonjääneitä ampuvat oliot muistuttavat ulkoisesti ihmisiä.

Vähän ennen puoltaväliä elokuvan tyyli muuttuu täysin.

Cassien äiti kuolee flunssaan, isä murhataan ja pikkuveli Samin vie armeija. Sotilaat ovat tuoneet leirille myös Cassien ihastuksen kohteen, Nick Robinsonin esittämän Benin. Hänen on tarkoitus johtaa armeijan kouluttamaa lapsiarmeijaa Toisia vastaan. Lapset ovat Liev Schreiberin näyttelemän kenraali Voschin mukaan ihmiskunnan ainoa toivo 5. aaltoa vastaan, vaikka kukaan ei vielä tarkkaan tiedä mikä se on.

Cassie matkaa jalan kohti armeijan tukikohtaa, tarkoituksenaan löytää veljensä. Kaikkialla vaanivat Toiset haavoittavat Cassieta ampumalla tätä jalkaan, mutta hän herää Alex Roen esittämän Evan-nimisen nuoren miehen maatilalta. Evanissa on jotain outoa, muutakin kuin täydellinen mallivartalo ja jatkuvasti siistinä pysyvä parin päivän sänki, mutta hän lupaa auttaa Cassieta saamaan veljensä takaisin.

Idea korttia pelaavasta ja täynnä uhoa olevasta lapsiarmeijasta on niin typerä, että sille tekijät ovat sentään osanneet vähän nauraa. It Follows -kauhuleffasta tuttu Maika Monroe Ringer-goottikoviksena on niin överiksi vedetty kliseekimppu, ettei kyseessä voi olla kuin tietoinen ratkaisu.

Lapset ja nuoret taistelevat armeijan uutuusteknologian ja konetuliaseiden avulla avaruusolentoja vastaan, ennalta-arvattavia juonenkäänteitä riittää ja tietysti kaikkien hahmojen tiet risteävät loppupuolella. He ovat tulevaisuus, he ovat nuoriso, he ovat yhdessä vahvoja!

Sääli että Moretz tuhlaa aikaansa tällaiseen kuonaan. Nuoren naisen taustavoimat ovat varmaankin nähneet elokuvassa mahdollisuuden tehdä Jennifer Lawrencet, eli tienata nuorille tarkoitetulla elokuvasarjalla rahaa, mutta pystyä tekemään edelleen uskottavasti myös vaativampia, aikuiselle yleisölle tarkoitettuja elokuvia.

5. aallon käsikirjoitus on niin kamala sotku, ettei elokuvaa yksi loistonäyttelijä pelasta. Ei vaikka kuinka näytetään lähikuvaa Moretzin kasvoista, jotka ovat pelkää huolta, surua ja kauhua täynnä. Lopputulos on totaalinen sekasotku.

Hahmojen meikit ja hiukset ovat tietysti koko ajan ojennuksessa, maailmassa jossa eletään ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Benin peseytyessä järvessä Cassie kuolaa häntä piilosta, kameran hyväillessä miehen treenattua vartaloa. Ihme kyllä elokuva selittää myöhemmässä vaiheessa syyn hänen täydelliseen kroppaansa.

5. aalto päättyy kuten kaikki muutkin YA-kirjasarjoihin perustuvat elokuvat, eli täysin kesken. Päällimmäinen fiilis on jälleen se, että katsoit juuri suurella rahalla tehdyn tv-sarjan pilottijakson. Tekijöillä on melkoinen luottamus siihen, että jatko-osa on varma homma. Kohdeyleisöä näille leffoille riittää vuodesta toiseen, vaikka taso laskeekin koko ajan. Teinit eivät tästä maailmasta lopu kesken, mutta mikä pakko heitä on aliarvioida näin luokattoman huonoilla tekeleillä?

PlusMiinusNolla:

+ Chloë Grace Moretz yrittää parhaansa.
+ Alkuasetelma lupaa hyvää.
– Ennen puoltaväliä joku kääntää vivun asennosta ”oikein ok” asentoon ”ihan paska”.
– Juonen typeryys, epäloogisuus, ennalta-arvattavuus jne…
– Lapset ja nuoret osaavat ajatella ihan itse, kaikkea ei tarvitse vääntää rautalangasta.
0 Erikoistehosteet vaihtelevat hienoista aivan kamaliin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat