Uusimmat

”Ei mitään tekemistä oikean karhun kanssa” – Cocaine Bear seuraa Tappajahain perinnettä, mutta PETA löysi elokuvasta jotain hyvääkin

Kuva: © Universal Pictures

07.03.2023 20:01 Tuukka Hämäläinen

Cocaine Bear herättää keskustelua eläinten roolista elokuvissa. Asiantuntijoiden mukaan kokkelikarhussa ei ole mitään aitoa, mutta elokuva sai PETA:lta yllättävän tunnustuksen.

Helmikuussa ensi-iltansa saanut Cocaine Bear on yksi tämän hetken suurimmista elokuvista. Box Office Mojon mukaan elokuva on tuottanut kansainvälisesti jo yli 52 miljoonaa dollaria, mikä tekee siitä alkuvuoden 7. tuottoisimman elokuvan.

Elizabeth Banksin ohjaama elokuva kertoo mustakarhusta, joka nautittuaan läjäpäin kokaiinia lähtee murhanhimoisesti jahtaamaan ihmisiä. Juttu perustuu nimellisesti tositapahtumiin, mutta vuonna 1985 läjän kokaiinia syönyt karhu ei ollut vaaraksi muille kuin itselleen. Karhu nimittäin yksinkertaisesti kuoli.

Valkokankaalla karhu kuitenkin riehuu raivopäisenä, mikä nostattaa kulmakarvoja etenkin karhujen asiantuntijoilla. CBC:n haastattelussa yli 30 vuotta karhujen kanssa työskennellyt Mike McIntosh arvioi, ettei elokuvassa nähdä juuri mitään karhumaista.

”Se ärisee kuin koira, paljastaa hampaansa ja murisee, mutta karhut eivät käyttäydy niin tosielämässä”, McIntosh luonnehti. ”En näe siinä mitään, mikä kuvaa todellista karhua tai karhun käytöstä.”

”Ainoa osa on se tositarina, että karhu söi jonkin verran kokaiinia. Se osa on varmaan karhumaista käytöstä. Se söi jotain, mikä ei varmaankaan maistunut kauhean pahalta.”

LUE MYÖS: Arvostelu: Cocaine Bear on verisen vänkä B-elokuva karhusta, joka sekoaa kokaiinista

Cocaine Bear

Tappajahain vanavedessä

Eläimet ovat tietysti riehuneet valkokankaalla epärealistisesti läpi elokuvan historian. Vasta viime vuonna Idris Elba otti mittaa ihmisiä syövän leijonan kanssa elokuvassa Beast, ja vastaavia ”hirviöeläinleffoja” voi jäljittää vähintään vuoden 1975 Tappajahaihin asti. Myös McIntosh vertaa Cocaine Bearia juuri Tappajahaihin, nostaen esiin millaisen haikammon elokuva herätti aikanaan.

”Kuinka moni katsoja sai siitä elokuvasta pelon haita kohtaan ja pelkäsi mennä mereen?” McIntosh pohtii.

Vaikka Cocaine Bear ei ole tarkoitettu vakavasti elokuvaksi sen enempää kuin Tappajahaikaan, on eläinten esittäminen hirviöinä ongelmallista. Kuten The Wrap hiljattain uutisoi, uskotaan Tappajahain valtavan menestyksen olleen yksi vaikuttava tekijä haipopulaatioiden romahduksessa. Sekä Steven Spielberg että Tappajahai-romaanin kirjoittaja Peter Benchley ovat myöhemmin katuneet teosten tekemistä, ja Benchleystä tuli myöhemmin haiden suojelutyötä tukeva aktivisti.

”Vielä tänä päivänäkin minä todella kadun haiden joukkotuhoa kirjan ja elokuvan vuoksi”, Spielberg totesi hiljattain BBC:n haastattelussa.

Kuten Tappajahaissa, myös Cocaine Bearissa annetaan harhaanjohtava kuva eläinten käyttäytymisestä. Karhuhyökkäykset ovat hyvin harvinaisia, ja vielä harvinaisempia ovat kuolemaan johtavat hyökkäykset. Useiden verkkosivustojen mukaan maailmassa tapahtuu vuosittain reilut 40 karhun hyökkäystä. Retkipaikan mukaan esimerkiksi Suomessa tapahtui vuosina 1990–2015 vain 21 karhuhyökkäystä, joista tasan yksi johti kuolemaan.

Useimmat karhujen hyökkäykset myös johtuvat siitä, että ihmiset onnistuvat vahingossa yllättämään karhun. Suurpedot välttelevät ihmisiä, eivätkä juuri koskaan metsästä heitä.

Aamulehden jutussa vuonna 2019 suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro asetti karhuhyökkäyksen todennäköisyyden mittasuhteisiinsa: on todennäköisempää voittaa täysosuma Lotossa, kuin saada karhu kimppuunsa.

Cocaine Bear

Tunnustusta eläinten kohtelusta

Karhut eivät siis yksinkertaisesti ole kovin vaarallisia ihmisille, ja esimerkiksi koirat tappavat vuosittain paljon enemmän ihmisiä. Cocaine Bear voi kuitenkin päätyä tahattomasti ylläpitämään myyttiä karhuista vaarallisina ja raivopäisinä eläiminä – siitäkin huolimatta, että The Atlanticin mukaan kokaiinin ei ole havaittu luotettavasti aiheuttavan aggressiota millään eläimillä.

Kaiken tämän valossa on hieman yllättävää, että eläinoikeusjärjestö PETA on peräti myöntänyt palkinnon Cocaine Bearille. Leffalla on kuitenkin yksi avu puolellaan: elokuvan kuvauksissa ei käytetty lainkaan oikeita karhuja.

”Cocaine Bearin hyper-realistinen tähti osoittaa, että elokuvan tulevaisuus on teknologiassa, ei kaltoinkohdeltujen eläimien raahaamisessa kuvauspaikoille”, PETA-johtaja Lisa Lange kommentoi tiedotteessa Syfyn mukaan.

Yleensä kritiikeissään kärkäs eläinoikeusjärjestö vaikuttaakin nähneen Cocaine Bearin kohdalla oivan tilaisuuden tuoda esiin eläinten kohtelua viihteen nimissä. Siitä, millainen kuva karhusta annetaan lopullisessa elokuvassa, he eivät sanoneet mitään.

Kiinnostavaa kyllä, Cocaine Bearissa esitetään aivan oikeitakin vaaroja – tosin nämä ovat vaaroja karhulle, eivät ihmisille. CBC:n jutussa asiantuntijat korostavat, että karhut voivat oikeasti erehtyä syömään ihmisten huolimattomasti jättämiä aineita, kuten vaikkapa rotanmyrkkyä.

Lopulta realistisinta Cocaine Bearissa onkin se, että vastaavissa tilanteissa karhuille kävisi oikeasti huonosti.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat