Uusimmat

Arvostelu Black Panther: Wakanda Forever on jatko-osa elokuvalle, jota ei ikinä tehty

08.11.2022 19:00 Tatu Junni

Black Panther Wakanda Forever

Kuningas on kuollut, kauan eläköön kuningas. 


Black Panther: Wakanda ForeverEnsi-ilta: 9.11.2022
Alkuperäisnimi: Black Panther: Wakanda Forever
Ohjaus: Ryan Coogler
Käsikirjoitus: Ryan Coogler & Joe Robert Cole
Pääosissa: Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Winston Duke, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Coel, Tenoch Huerta, Martin Freeman & Angela Bassett
Pituus: 162 minuuttia
Ikäraja: K12


Black Panther: Wakanda Forever on nyt valmis, mutta helpolla ei vuoden 2022 viimeinen supersankarielokuva syntynyt. Kulttuuri-ilmiöksi nousseen ensimmäisen Black Pantherin (2018) pääosaa esittänyt Chadwick Boseman menehtyi syksyllä 2020 paksusuolen syöpään, jota oli sairastanut salassa maailmalta jo ensimmäistä elokuvaa tehdessä. Näyttelijä itse uskoi paranemiseensa ja pystyvänsä jatkamaan supersankariroolissaan.

Toisin kuitenkin kävi.

Chadwick Bosemanin kuoltua Black Pantherin jatko-osa jouduttiin rakentamaan lähes kokonaan uusiksi. Vaihtoehtona olisi ollut roolittaa hahmo toisella näyttelijällä, mutta sellaiseen Marvel Studios ei tällä kertaa halunnut ryhtyä. Niinpä Wakanda Forever keskittyy Bosemanin esittämän T’Challan sijaan ensimmäisen elokuvan sivuhahmoihin ja pariin uuteen tuttavuuteen.

Black Panther Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda Foreverilla on selätettävänä kolme isoa haastetta:

Ensimmäiseksi: Miten saada yleisö innostumaan Black Panther -elokuvasta nyt, kun T’Challaa ei enää ole? Vuoden 2018 Black Pantherissa riitti kyllä värikkäitä hahmoja, mutta Boseman oli elokuvan henki ja sydän. Ohjaaja Ryan Cooglerille ja kumppaneille on varmasti ollut valtava haaste lähteä rakentamaan elokuvaa ilman häntä.

Toiseksi: Miten Marvelin onnistuu tuoda Namor valkokankaalle ilman, että studiota syytetään kilpailijan matkimisesta? Wakanda Foreverin pahis muistuttaa vesikansan valtiaana vähän turhan paljon Aquamania, joka ehti Jason Momoan esittämänä valkokankaille jo vuoden 2017 Justice Leaguessa ja sai vuotta myöhemmin oman elokuvansa.

Kolmanneksi: Pystyykö Black Pantherin jatko-osa herättämään nuokkuvan yleisön? Black Panther: Wakanda Forever on jo Marvel Studiosin 30. supersankarielokuva. Moni vanhakin fani on alkanut osoittaa merkkejä ähkystä The Infinity Sagan (2008–2019) jälkeen.

Black Panther Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda Foreveria katsoessa ei tietenkään voi olla miettimättä Chadwick Bosemania – ja etenkin sitä, millainen elokuvasta olisi tullut, jos näyttelijä olisi yhä elossa. Kuten odottaa saattoi, Bosemanin kuolemaa surraan Wakanda Foreverissa T’Challan kuoleman kautta. Tarinan kantavia teemoja ovat surusta selviäminen, vastuun kantaminen ja eteenpäin astuminen. Ihan hyviä aiheita, ja aina välillä osutaan tunteisiinkin, mutta kun elokuvalla on kestoa yli 2,5 tuntia, alkavat korulauseet ja kyynelten virta väkisinkin uuvuttaa jossain kohdassa.

Ehkä tunnemyrsky ei tuntuisi niin paisutetulta, jos Black Panther -elokuvia olisi tehty edes yksi enemmän tai T’Challan kuolema olisi voitu rakentaa tarinaan luontevammin. Nyt kuolema tulee heti elokuvan alussa töksähtäen, ja Black Panther: Wakanda Forever tuntuu vähän liikaa päätösosalta trilogialle, josta jäi keskimmäinen osa tekemättä.

Black Panther Wakanda Forever

Marvel Studios on esitellyt viime vuosina useamman naispuolisen vastineen tutuista supersankareistaan: She-Hulk, Mighty Thor, Kate Bishop, Captain Carter… Kamalan suuri spoileri ei taida enää olla se, että Black Panther: Wakanda Forever jatkaa tätä trendiä. Homma on hoidettu kohtalaisen luontevasti. Isompi ongelma on, että uuden Black Pantherin esitteleminen ei ylipäänsä tunnu oikealta vielä tässä vaiheessa, kun vastahan siihen alkuperäiseen päästiin tutustumaan.

Chadwick Boseman ehti kyllä esiintyä peräti neljässä Marvel Studiosin elokuvassa, mutta Captain America: Civil Warissa (2016), Avengers: Infinity Warissa (2018) ja Avengers: Endgamessa (2019) kyse oli sivuosista tai pelkistä cameoista.

Black Panther: Wakanda Foreveria katsellessa nousi pintaan harmistus myös siitä, että Marvel syyllistyi ensimmäisen Black Pantherin kohdalla helmasyntiinsä ja tapatti tarinan pääpahiksen. Olisi voinut olla mielenkiintoista nähdä jatko-osa, jossa Killmongerista (Michael B. Jordan) olisi leivottu harmaalla alueella operoiva ja ehkä jopa vastentahtoinen uusi Black Panther, kun sellainen kerran olosuhteiden pakosta piti elokuvaan tuoda.

Black Panther Wakanda Forever

Meksikolaisen Tenoch Huertan esittämä Namor on yksi Wakanda Foreverin parhaista puolista. Mesoamerikan Kukulcánista eli Sulkakäärmeestä ammentava yli-ihminen on Aquamania rosoisempi, vakavampi ja maanläheisempi. Muutenkin eroja on sen verran reippaasti, ettei Aquamania tule Wakanda Foreveria katsellessa kauaa miettineeksi. Periaatteessa arrogantilla ja nilkkasiivillään lentävällä Namorilla ja tatuoidulla ja äijäilevällä Aquamanilla ei ole juuri sen enempää yhteistä kuin Batmanilla ja Iron Manilla. Myös hahmojen vedenalaisissa valtakunnissa on eroja – ja tässä kohtaa Namorin Talokan hakkaa kyllä Atlantiksen, vaikka sieltä ei rumpuja soittavaa mustekalaa löydykään.

Kevin Feige on tituleerannut Black Panther: Wakanda Foreveria tärkeimmäksi elokuvaksi, jonka Marvel Studios on tehnyt. Käytännössä tarjolla on kuitenkin tuttua ja turvallista peruspuuroa: Wakanda Forever on juuri niin komea, värikäs ja mielikuvitusta kutkuttava toimintaseikkailu kuin mitä Marvelilta voi odottaa ensimmäisen Black Pantherin perusteella. Samalla se on myös satojen miljoonien oheistuotemainos, jonka ohjaaja on tehnyt tiukasti studion talutushihnassa ja jonka suurin sense of wonder on revitty tehosteseppien selkänahasta. Ja totta kai Wakanda Forever petaa taas tulevia Marvel-julkaisuja, etenkin Disney+:n ensi vuoden Ironheart-sarjaa.

Mikäli MCU:n nelosvaihe on tuntunut tussahdukselta, on Black Panther: Wakanda Foreverista turha odottaa sille loistokasta lopetusta. Elokuvan valmistuminen on varmasti ollut tärkeää sen tekijöille. Katsojana en kuitenkaan voi sanoa samaa vaan tähyilen jo Marvelin loppumattomalta tuntuvan valkokangassaagan viidenteen vaiheeseen ja Kangin saapumiseen.

BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER

Arvosana: 3/5

”Ylipitkä Black Panther: Wakanda Forever saa ikävöimään Chadwick Bosemania.”

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat