Uusimmat

Arvostelu Bones and All on oksettava, mutta kaunis K18-kannibaalielokuva Call Me By Your Namen ohjaajalta

24.11.2022 12:00 Helinä Laajalahti

Bones and All

Call Me By Your Namella Oscar-ehdokkuuden saaneen Luca Guadagninon ohjaama, alaikäisiltä kielletty rakkaustarina ei varmastikaan ole jokaisen makuun – kirjaimellisesti. Kannibaalileffan pääosissa nuoria rakastavaisia esittävät Timothée Chalamet ja Taylor Russell.


Bones and AllEnsi-ilta: 25.11.2022
Alkuperäisnimi: Bones and All
Ohjaus: Luca Guadagnino
Käsikirjoitus: David Kjganich, perustuu Camille DeAngelisin romaaniin
Pääosissa: Taylor Russell, Timothée Chalamet & Mark Rylance
Pituus: 131 minuuttia
Ikäraja: K18


Moni teinityttö itki varmasti katkeria kyyneleitä, kun Timothée Chalamet’n uusin elokuva sai ikärajakseen lapsilta kielletyn K-18. Luca Guadagninon (Call Me By Your Name, Suspiria, The Bigger Splash) ohjaama Bones and All kuitenkin ansaitsee ikärajansa. Se on nimittäin realismissaan oikeasti aika ällö. Mutta myönnettäköön: samalla se on myös söpö.

Mutta miten näin oksettavasta aiheesta tehtyä elokuvaa oikeastaan voi pitää kauniina? Bones and All jättää tämän takia jälkeensä ristiriitaisen olon.

Bones and All on kannibaalielokuva, joka ottaa luulot pois heti ensimmäisten minuuttiensa aikana. Teini-ikäinen Maren (Taylor Russell) lähtee salaa isältään (André Holland) koulukaverinsa luo yökylään. Kyläily päättyy groteskiin kohtaukseen, mikä saa tytön ja isän pakenemaan jälleen kerran yön selkään.

18 vuotta täytettyään Maren jää kuitenkin yksin, taskussaan vain muutama dollari. Muusta yhteiskunnasta erakoitunut tyttö päättää lähteä etsimään vastauksia ja kadonnutta äitiään, josta ei tiedä kuin tämän nimen ja synnyinkaupungin.

Bones and All / Timothee Chalamet, Taylor Russell

Matkalla hän kohtaa Mark Rylancen varsin häiriinnyttävällä tavalla esittämän Sullyn ja saa tietää, ettei ole ainoa kaltaisensa. Sielunkumppanin hän kuitenkin löytää vasta törmätessään Chalamet’n esittämään Leehen, jonka kanssa äidin etsintä jatkuu yhdessä läpi Yhdysvaltain keskilännen avarien maisemien.

Kuulostaa varsin tyypilliseltä road movielta, mutta Guadagninon elokuvassa perinteiselle kasvutarinalle on annettu makaaberi vivahde. Elokuvassa nimittäin syödään ihmisiä. Eikä heitä syödä siististi kokattuna chiantin kera, vaan kuten elokuvan nimikin kertoo – luineen ja kaikkineen.

David Kjganichin käsikirjoittama Bones and All perustuu Camille DeAngelisin samannimiseen nuortenromaaniin. Sen tunnelmassa tavallisilta vaikuttavien nuorten rakkaustarinaan yhdistyy vampyyri- ja zombielokuvista tuttuja vivahteita ja suoranaista gorea. Siinä on hyppysellinen samaa kuin ruotsalaisessa vampyyrielokuvassa Ystävät hämärän jälkeen tai Jim Jarmuschin tunnelmapalassa Only Lovers Left Alive, mutta lopputulos on noita häiriintyneempi ja selvemmin sidoksissa reaalimaailmaan.

Bones and All

© Copyright: © 2022 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved. Photo Credit: Credit: Yannis Drakoulidis / Metro Goldwyn Mayer Pictures

Guadagnino esittää kannibaalitarinansa yllättävänkin realistisessa ja maanläheisessä muodossa. Juuri tämä arkirealismiin sitominen nostaa ikärajan lapsilta kielletyksi, sillä verisessä elokuvassa ei visuaaliselta kantilta katsottuna nähdä mitään sen kauheampaa kuin perinteisessä The Walking Deadin jaksossa.

Upea kuvaus maalailee Trent Reznorin ja Atticus Rossin musiikin myötä Amerikan keskilännen karua kauneutta suuren taivaan alla lähes Badlandsin (1973) tyyliin. Elokuva sijoittuu 1980-luvulle, missä sen tarina toimii uskottavammin nykyteknologian vielä puuttuessa. Sen maailmassa kaikki on vähän rikki, likaista tai muuten vinksallaan. Värimaailman käytössä tunnelman luojana on paljon samaa kuin ohjaajan Call Me By Your Namessa, missä Italian auringon haalistama maailma oli kuin yksi elokuvan henkilöhahmoja.

Uniikki genresekoitus on hämmentävä yhdistelmä, joka ei kirjaimellisesti ole jokaisen makuun. Mikäli vatsa kestää, Bones and All on ällöttävyytensä ohella lopulta aika viaton ja tässä viattomuudessaan herttaisen söpö elokuva, mistä suuri kunnia kuuluu Chalamet’n ja Russellin muodostamalle, erinomaisesti yhteen työskentelevälle pääosakaksikolle.

Bones and All on tarina itsensä etsimisestä yhteiskunnan laitamilla, yksinäisyydestä, rakkaudesta ja uhrautumisesta. Se tarjoaa monenlaisia tulkintoja ja jää pitkäksi aikaa mieleen lopputekstien jälkeenkin.

BONES AND ALL

4/5

”Bones and All on yhtä aikaa oksettavan ällöttävä ja hurmaavan kaunis rakkaustarina Call Me By Your Namen ohjaajalta.”

Suosittelemme

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat